Svet
72 ogledov

Makedonija zaradi navala migrantov razglasila izredne razmere

makedonija EPA
Vlada v Skopju je v Makedoniji zaradi navala beguncev razglasila izredne razmere. Vpoklicali bodo vojsko.

"Zaradi vse večjega pritiska na južni meji ocenjujemo, da je na območju, kjer smo registrirali množične nezakonite prehode meje z grške strani, potreben večji in učinkovitejši nadzor," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v izjavi. V skladu z zakonodajo razglasitev izrednih razmer pomeni možnost posredovanja vojske.

makedonija | Avtor: EPA EPA
Najbolj kritično v Gevgeliji

Migranti v Makedonijo prihajajo iz sosednje Grčije, nato potujejo v Srbijo, zadnjo postajo pred Madžarsko. Najbolj kritično je na območju Gevgelije, kjer se begunci skušajo vkrcati na vlak proti Srbiji.Želežniška postaja je do konca polna ljudi z Bližnjega vzhoda, iz Afrike in Azije, ki čakajo na enega od redkih vlakov do Srbije. Ko ta prispe, v prizadevanjih, da bi na njem dobili prostor, med migranti izbruhne kaos.

makedonija | Avtor: EPA EPA
Na nikogaršnji zemlji več tisoč beguncev

Da bi omilila pritisk na Gevgelijo, makedonska policija omejuje vstop beguncev v državo. Na nikogaršnji zemlji med Makedonijo in Grčijo je tako ujetih več tisoč migrantov. 

Makedonija je že v sredo opozorila, da ji zmanjkuje železniških vagonov, s katerimi bi prepeljala migrante, ki so na poti v EU, zaradi česar je za pomoč zaprosila sosednje države. Stanje je po besedah direktorja državnih železnic Nikole Kostova alarmantno.

Železnicam zmanjkalo kapacitet

makedonija | Avtor: EPA EPA
"Makedonske železnice nimajo več kapacitet, da bi prepeljale vse tiste, ki želijo potovati v države zahodne Evrope," je za televizijo Telma dejal Nikola Kostov, direktor makedonskih železnic.

"Razmere so alarmantne," je dejal. Po besedah Kostova so svoje zmožnosti izčrpali, obenem pa v naslednjih dneh pričakujejo le še zaostritev razmer. Za pomoč so zaprosili sosednje države, a se ni odzvala še nobena, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Kostov.

Glede na podatke agencije ZN za begunce (UNHCR) je samo v minulem tednu nekaj več kot 20.800 migrantov - skorajda vsi bežijo iz Sirije, Iraka in Afganistana - prispelo v Grčijo. Od tam potujejo naprej prek Makedonije in Srbije proti mejam EU.

Grške oblasti s trajekti prepeljejo na tisoče migrantov z otokov na celino, predvsem v Solun, kjer jih nato vkrcajo na avtobuse in odpeljejo na mejo z Makedonijo, še piše AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • GERE 20:17 20.avgust 2015.

    A smo pripravljeni? Jutri jih bodo gotovo Hrvati začeli vozit na naše meje.