Šport > Nogomet
28 ogledov

Znane kazni za makove cvetove

Škotska makovi cvetovi EPA
Sporna gesta britanskih reprezentanc je dobila pričakovan epilog.

Krovna nogometna zveza Fifa je danes izrekla kazni nogometnim zvezam z Otoka, ker so nogometaši Anglije, Walesa, Škotske in Severne Irske na novembrskih tekmah za SP nosili simbole v spomin na padle vojake prve svetovne vojne. Fifa je takšno dejanje ocenila kot politično, najvišjo kazen bo plačala angleška FA.

Pred enim mesecem je Fifa sprožila disciplinski postopek proti reprezentancama Anglije in Škotske zaradi kršenja pravil, ki se nanašajo na prepoved izkazovanja političnih stališč na tekmah. 

Pravila veljajo za vse

Fifa je že pred tekmo 11. novembra, ki so jo Angleži dobili s 3:0, obe ekipi posvarila, da bi lahko nošenje takšnih simbolov lahko imelo politično, versko ali komercialno sporočilo, kar je v nasprotju s pravili Fife, ki izrecno nasprotuje izražanju kakršnih koli političnih ali drugih stališč.

Reprezentanci Severne Irske in Walesa sta se po posvetovanju s Fifo odločili za črne žalne trakove brez makovih cvetov. Tudi zato je kazen zanju nižja, danes so jima pri Fifi določili 20.000 oziroma 15.000 švicarskih frankov kazni. Angleška FA bo morala plačati 45.000 frankov globe, medtem ko bodo Škoti v blagajno Fife odšteli 20.000 frankov, vendar je v to vsoto všteta tudi kazen zaradi navijaških izgredov.

"S to odločitvijo ne želimo soditi o konkretnih dejanjih ali njihovi pomembnosti. Vsaka država ima svojo zgodovino, svoje ozadje. A upoštevati moramo, da pravila veljajo za vse in da jih mora vseh 211 članic tudi upoštevati. Na igrišču je prostor samo za šport," je dejal predsednik disciplinske komisije Fife Claudio Sulser.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.