Slovenija
97 ogledov

Mala revolucija pri trajnikih

Položnica Jaka Dimc
Adijo, banka. Po novem letu boste direktne bremenitve lahko urejali le še pri podjetju, ki izda račun, ne več na banki. Odziv. Podjetje Vodovod - Kanalizacija Celje bo direktne bremenitve kar ukinilo

Spremembe. Najpozneje po novem letu banke ne bodo več odpirale in ukinjale direktnih bremenitev, ki jim po domače rečemo trajniki. Zaradi prehoda na sistem SEPA bodo morala odpiranje in ukinjanje trajnih bremenitev od bank prevzeti podjetja.

Za vse, ki direktne bremenitve že imajo, se praviloma ne bo nič spremenilo. Vsi, ki bi želeli odpreti ali ukiniti direktno bremenitev, pa bodo morali to po novem urejati s podjetjem, ki je izdalo račun. “Plačniki bodo morali soglasja ali preklic soglasij podati osebno ob predložitvi osebne izkaznice in bančne kartice,” pravijo v Javnem holdingu 
Ljubljana.

Za trajnik 300 km daleč?

Če bodo taki pogoji tudi v drugih podjetjih, bi moral Lendavčan, ki bi za dobavitelja elektrike izbral hčerinsko družbo Elektra Primorska, za uvedbo direktne bremenitve narediti skoraj 600 kilometrov.
Na RTV Slovenija pojasnjujejo, da se bodo direktne bremenitve osebno res lahko urejale le v Ljubljani, a da jih bo možno urediti tudi po elektronski poti prek obrazcev, ki bodo objavljeni na njihovi spletni strani. “Kdor nima računalnika in dostopa do spleta, bo lahko sporočil po telefonu, kaj želi, in bomo na njegov naslov poslali ustrezen obrazec. Izpolnjen obrazec bo stranka vrnila bodisi po pošti bodisi po faksu,” dodajajo.

Vodovod jih kar ukinja

Medtem ko so v Elektru Celje Energija pripravili celo nagradno igro, da bi se čim več odjemalcev odločilo za direktno bremenitev, so se v podjetju Vodovod - Kanalizacija Celje odločili, da jih kar ukinejo. Kot so zapisali v zloženki, novih trajnih bremenitev ne bodo več odpirali, obstoječe pa bodo ukinili po dveh letih. Razlog so preveliki stroški, ki bi jih imeli z vodenjem in obdelavo direktnih bremenitev. Odjemalcem sicer ponujajo plačilo brez provizije na mestni blagajni.

Datumi, datumi

Zdaj se je direktna bremenitev izvedla 8., 18. ali 28. v mesecu, po novem pa bo v teoriji mogoča vsak delovni dan, a bodo podjetja v glavnem ostala pri dosedanji praksi. Pri omenjenih datumih bodo vsaj nekaj časa ostali pri Vzajemni in Mercatorju, kjer imajo na mesec od 25 do 30 tisoč direktnih bremenitev za plačilo nakupov z mercator piko. Dan direktne bremenitve za prispevek za RTV, ki ga plačuje kar tretjina gospodinjstev, bo ostal 18. v mesecu. Enako bo pri Telemachu, kjer z direktno bremenitvijo plačuje četrtina strank.

Na Telekomu (tudi Siol in Mobitel) bo dan bremenitve ostal 18. v mesecu, takoj po prehodu na sistem SEPA pa sprememb ne bodo uvajali. Tudi v Javnem holdingu Ljubljana bo datum za 50 tisoč strank, ki račun plačujejo prek direktne bremenitve, ostal enak – tako tudi v Snagi Maribor, kjer z direktno bremenitvijo plačuje več kot petina strank.

V družbi E3 (hčerinska družba Elektra Primorska) na sistem SEPA prehajajo že 1. novembra, datuma bremenitve pa ne bodo spreminjali. V Elektru energiji (Elektro Ljubljana) zagotavljajo, da bo rok plačila vsaj 15 dni od izdaje računa. V obeh podjetjih prek trajne bremenitve plačuje več kot tretjina strank, v Elektru Gorenjska prodaja pa 20 tisoč.

Preberite še komentar Zakaj se ne bi EU česa naučila od nas

Komentarjev 4
  • primorka 20:16 11.december 2012.

    No, pa bodo spet prešli na gotovinska plačila pri blagajnah. Zakaj pa jih je Elektro Koper ukinil pred cca. dvemi leti ?Kaj pa bi sploh radi. Pokasirali porabo za celo leto ? Konec leta vračali preplačila ali pa tudi ne !!!

  • Anza 08:44 22.oktober 2012.

    Naši parlamentarci so Butalci, kot v primeru utripajoče luči na semaforjih.Zaradi novega sistema se bo poslabšalaplačilna disciplina!Vsaka država ima v EU možnost zadržati svoj star način, hkrati pa vzporedno vzpostaviti tudi novega - evropskega.Ko bi pri le ...prikaži veče plačilni disciplini in birokraciji bili tako evropski!!!

  • allstarr111 08:24 22.oktober 2012.

    Za nic, anke jo bodo celo podrazili :)