Svet
7 ogledov

Nagrada za mir organizaciji OPCW

organizacija OPCW Reuters
Letošnjo Nobelovo nagrado za mir prejme Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) s sedežem v Haggu.

Strokovnjaki organizacije OPCW trenutno v Siriji uničujejo tamkajšnje kemično orožje. Nagrado si je OPCW prislužil s svojimi obsežnimi prizadevanji za odpravo kemičnega orožja. Kot je spomnil odbor v obrazložitvi, je bila prav razorožitev eden od osnovnih ciljev Alfreda Nobela.

"Zadnji dogodki v Siriji, kjer je bilo kemično orožje znova uporabljeno, so izpostavili potrebo, da se prizadevanja za odpravo kemičnega orožja še okrepijo. Nekatere države še vedno niso članice OPCW. Nekatere države niso upoštevale roka za uničenje svojega kemičnega orožja, ki se je iztekel aprila 2012. To še posebej velja za ZDA in Rusijo," še piše v obrazložitvi.

Za favoritinjo veljala Malala

Pojavljalo se je veliko špekulacij, a seznam nominirancev je že 50 let tajen. Znano je bilo le, da je bilo letos nominiranih 259 posameznikov in organizacij.

Nekateri poznavalci na področju Nobelovih nagrad so namigovali, da bi čast lahko doletela Malalo, ki so jo pakistanski talibani oktobra lani ustrelili v glavo, ker se je zavzemala za izobraževanje deklic, a so ji zdravniki rešili življenje in sedaj s svojo kampanjo nadaljuje na globalni ravni.

Malala je že v četrtek za svoje napore prejela nagrado Saharov za svobodo misli. Pri 16 letih bi bila zdaleč najmlajša Nobelova nagrajenka. Malala sama je nedavno dejala, da še ni storila dovolj, da bi si zaslužila nagrado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.