Slovenija
20 ogledov

"To je bil eden od najhujših dni"

sneg Anže Petkovšek
Danes na pomoč 600 vojakov, prihajajo novi agregati.

"To je bil eden od najhujših dni," je včerajšnji dan komentiral Samo Kosmač, poveljnik novogoriškega štaba Civilne zaščite. Žledenje se je čez noč in zjutraj namreč razširilo in še poslabšalo že tako slabe razmere. A popoldne je bilo že bolje, je povedal Kosmač, in sicer predvsem zaradi otoplitev. Danes pa na severno Primorsko na pomoč prihaja okoli 50 vojakov Slovenske vojske – skupaj jih bo po vsej Sloveniji pomagalo okoli 600. Kosmač je povedal, da bo njihov glavni cilj, da se prebijejo do osamljenih kmetij, pričakujejo pa tudi še nekaj agregatov, ki jim jih bo posodil Rdeči križ in jih bodo priklopili na Idrijskem. Agregate so že dobili tudi od občanov in sosednjih občin, ki nimajo težav. Kosmač je opozoril na solidarnost, kot je bil klic občanke, ki je ponudila opremljeno stanovanje eni družini.

V Elektru Primorska (EP) so povedali, da so jih na območju, ki ga pokrivajo, že priklopili 80, največ v Občini Postojna. Dodali so, da agregate nameščajo v skladu s tehničnimi merili, stanjem nizkonapetostnega omrežja in tudi glede na to, koliko časa so bili odjemalci brez elektrike. Podobno se je na očitke o nesmotrnem razporejanju agregatov odzval postojnski župan Jernej Verbič in izpostavil, da se mu ne zdi prav, da nekateri izkoriščajo katastrofo za nabiranje političnih točk. Zvečer je bilo na območju EP brez napajanja še približno 6.300 odjemalcev.

Brez elektrike 35.700 hiš

Stanje se je zaradi novega snega in dežja do včerajšnjega jutra poslabšalo tudi drugod po Sloveniji. Na območju Elektra Ljubljana je bilo tako popoldne brez elektrike okoli 19.500 odjemalcev, na Celjskem okoli 2.400, na Gorenjskem pa 1.000. "Še vedno pada drevje, tako da se morajo ekipe ponovno vračati na iste daljnovode," so povedali tudi na Elektru Maribor (EM), kjer je bilo včeraj zvečer brez elektrike okoli 5.000 odjemalcev. Po vsej Sloveniji kljub pomoči posameznikov, podjetij in iz tujine še vedno primanjkuje agregatov, na EM pa so dodali, da agregati, ki jih imajo ter so jih namestili na Pohorje in Kozjansko, zadostujejo le za sedem odstotkov potreb.

Komentarjev 9
  • devote 18:19 08.februar 2014.

    vedel sem, da imam prav. :) rešitev je rezistivno gretje. citiram komentatorje iz finac:ss[alek14]ssEvo, da neštejem par načinov kako bi bilo mogoče žledolom preprečiti:ss2. V kable bi lahko spustili več toka (rezistivno gretje). To je sicer infrastrukturno zahtevna rešitev, a ...prikaži več a ne zahteva predelav daljnovodnih stebrov.Tudi jaz sem se spraševal zakaj ne počnejo tega.vir: Grožnja s še dražjo elektriko, finance 08.02.2014Lp,M

  • mihatirs 12:59 06.februar 2014.

    visokonapetostni vodi so kot ime pove na visokinapetosti zaradi tega, da teče čim manjši tok in s tem je prenešena energija čimvečja, izgube zaradi segrevanja pa so čim manjše...ni mi pa jasno kako bi ti ogreval te žice iskreno rečeno-veš kok km jih je??

  • devote 12:20 06.februar 2014.

    pa zakaj se žice visoko napetostnih daljnovodov ne ogrevajo na podoben način kot npr. zadnje avtomobilsko steklo?