Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Za Tošića zahtevajo slabih 20 let zapora

Sojenje Balkanski bojevnik Saša Despot
Balkanski bojevnik. Tožilstvo za vse zahteva obsodilne kazni. Za Tošića slabih 20 let, za Selmana 17 let, za Remškarja pa 15 let zaporne kazni.

"Za vse predlagamo obsodilne kazni, dosedanja nekaznovanost pa ne more biti olajševalna okoliščina. Za Tošića kot vodjo predlagamo 19 let in 10 mesecev zapora, za Selmana 17 let, za Remškarja pa 15 let zapora," je zahteve tožilstva predstavila tožilka Blanka Žgajnar. Hkrati se sprašuje, kakšen bo odziv javnosti v primeru oprostilne sodbe.

Tožilstvo za vse člane domnevne Tošićeve združbe zahteva skupno 176 let in 10 mesecev zaporne kazni. "Morebitna oprostilna sodba bo samo dodatna spodbuda za tiste, ki se ukvarjajo s preprodajo droge," je poudarila tožilka.

V zaključnem govoru je poudarila, da je sodišče z izločitvijo obremenilnih dokazov "poseglo pregloboko v suverenost organov in postopkov v drugih državah".

Po mnenju tožilstva so dokazali vsa kazniva dejanja – še več, izkazalo se je, da so imeli nekateri akterji še večjo vlogo: "Denimo vloga Anesa Selmana je v obtožnici opisana samo kot del njegove širše kriminalne aktivnosti."

"Najhuje obsoditi nedolžnega"

"Najhuje, kar se lahko zgodi, je, da bi sodišče obsodilo nekoga, ki je nedolžen. Strinjam se torej s tožilstvom, da na podlagi dokazov v spisu ni mogoče izreči obsodilnih sodb. Na podlagi dokazov v spisu pa tudi izločenih je razvidno, da moja stranka ni zagrešila teh kaznivih dejanj," pa je dejal Tošićev zagovornik Luka Zajc.

Tošićeva obramba bo predvidoma še do poznega popoldneva nadaljevala z zaključno besedo, ki jo bosta predstavila predvidoma oba njegova zagovornika.

V bran sinu

Danes so na ljubljanskem sodišču zaslišali tudi mamo Anesa Selmana, enega od domnevnih pajdašev Dragana Tošića. Selman naj bi enemu od tihotapcev italijanskega dela klana Darka Šarića prodal 450 kilogramov kokaina.

Selman se je zagovarjal, da je bil v času, ko naj bi v Italiji izročal drogo, v Bosni in Hercegovini na pogrebu strica oziroma rojstnodnevnem praznovanju bratranca. Njegove izjave je potrdila tudi njegova mama Alka Selman.

Mama meni, da se dela krivica

"Sin je šel v začetku leta 2008 v Bosno prenavljat stanovanje. Ostal je do konca maja, ko je umrl moj brat in smo imeli v Bosni pogreb. Konec marca je bil enkrat v Sloveniji. Živel je pri sorodnikih. Jaz se nisem strinjala s tem, da živi v Bosni," je dejala mama.

"To, kar se dogaja, ni normalno. Krivico delate," je ob koncu zaslišanja pred sodnikom zajokala mama.

Telefonski pogovori dokazujejo drugače

Tožilstvo je prepričano, da Selmanova mama ni z ničimer dokazala, da Selman ni preprodajal droge v Italiji: "Priča ni znala pojasniti niti, kje se je njen sin gibal konec leta 2008, čeprav je iz posnetkov telefonskih pogovorov razvidno, da takrat ni bil niti v Bosni niti v Sloveniji," je prepričana Žgajnarjeva.

Komentarjev 31
  • toreto 01:38 29.oktober 2013.

    nekateri nekaterim res delajo krivico...

  • primorka 17:39 21.november 2012.

    Tudi jaz se strinjam s Kosom, samo kaj, ko ga bo ta izjava drago stala.

  • feferon 10:43 16.november 2012.

    Seveda je težko dokazat! Nimajo časa. ker morajo preverjat politične nasprotnike. Ti imajo prednost, namesto da bi zaplenili milijone barabam.