Šport > Nogomet
14 ogledov

Mourinho dopolnil Unitedov mozaik

(Ajax - Manchester United)
1/35
EPA
Manchester United je v finalu Evropske lige premagal Ajax (2:0) in osvojil edino lovoriko, ki je še manjkala v klubski vitrini. Obenem si je zagotovil nastop v skupinskem delu prihodnje sezone Lige prvakov.

Nizozemski velikan, ki je napadal prvo evropsko lovoriko po letu 1995, je za obračun z Manchester Unitedom imenoval najmlajšo začetno enajsterico (4-3-3) v zgodovini finalnih tekem evropskih tekmovanj. Trener Peter Bosz je v primerjavi s povratno polfinalno tekmo opravil le eno menjavo, in sicer je kaznovanega Nicka Viergeverja zamenjal Jairo Riedewald.

José Mourinho (4-2-3-1) je v ogenj poslal Juana Mato, ki je dobil prednopst pred Jessejem Lindgardom, mesto v začetni enajsterici pa sta našla tudi Henrikh Mkhytarian in do nedavnega vprašljivi Maroune Fellaini.

Prednost pred Davidom de Geo je v vratih dobil Sergio Romero, kar pa ni presenečenje, saj je bil Argentinec prva izbira že na predhodnih obračunih Evropske lige. Mourinho je v primerjavi z ekipo, ki je v nedeljo premagala Crystal Palace, opravil kar 10 menjav. "Čistko" je preživel le Paul Pogba

Pred prvim sodniškim piskom Damirja Skomine je bila na sporedu minuta molka v spomin na žrtve terorističnega napada v Manchestru.

Prvi napad Manchester Uniteda je povzročil nekaj zmede v Ajaxovi obrambi. Grdo sta trčila vratar Andre Onana in branilec Joel Veltman. Slednji je obležal na tleh, do strela pa je prišel Pogba, a je žoga zletela mimo leve vratnice. Rdeči vragi so začeli obetavno, medtem ko nogometaši Ajaxa v uvodnih minutah niso našli pravega občutka.

V 10. minuti je imel United na voljo podajo iz outa, žogo je na levi strani sprejel Mata in prodrl v kazenski prostor. Tam je iskal Fellainija, ki pa je bil za las prekratek z glavo. Pet minut kasneje so zapretili tudi nogometaši Ajaxa. Amin Younes je obšel Anderja Herrero in podal do Bertranda Traoreja, ki je sprožil z levico, vendar je bil Romero povsem suveren. 

Pogba z veliko sreče zabil za vodstvo

V 18. minuti so rdeči vragi povedli. Ajax je po podaji iz kota izgubil žogo, sledila je kombinacija Marcusa Rashforda, Mate in Fellainija ter strel Pogbaja z vrha kazenskega prostora. Žoga se je odbila od Davinsona Sancheza, spremenila smer in končala za hrbtom Onane. Strokovno vodstvo Uniteda je planilo na noge, z izjemo Mourinha, ki je mirno ostal na svojem sedežu.

Ajax je znal odgovoriti, a napadalnih akcij ni uspel kronati z zadetkom. Na drugi strani igrišča je Onana odbil strel Antonia Valencie. Tekma se je naposled razživela, pobuda pa se je prevesila na stran nizozemske ekipe, ki je dominirala v posesti žoge.

Ajax je stopnjeval pritisk in Angleže nekajkrat potisnil v obrambo. United je pobudo prepustil nasprotniku in čakal na priložnost iz protinapada. Prodor Traoreja, ki je preigral vsaj tri ali štiri rdeče vrage, se je končal v kazenskem prostoru.

Pogba in Herrera sta nadzorovala dogajanje na sredini, Romero pa kljub pritisku Ajaxa ni imel pravega dela. United je na odmor odšel z golom prednosti.

Mkhitaryan poskrbel za sanjski začetek drugega polčasa

V 47. minuti se je v kazenskem prostoru znašel Fellini in iztržil kot. Najvišje je skočil Smalling in podal (streljal?) proti golu, vrhunsko pa se je znašel Mkhitaryan in iz neposredne bližine podvojil vodstvo Uniteda.

V nadaljevanju nič ni kazalo na to, da bi Ajax lahko nadoknadil dva gola zaostanka. Pravih priložnosti ni bilo, zato se je Bosz ozrl po rezervni klopi. V igro je vstopil David Neres, Mourinho pa je na ogrevanje poslal Wayna Rooneyja in Anthonyja Martiala. Unitedova obramba si ni privoščila nobene napake, zato Ajaxu nikakor ni uspelo ogroziti Romera. V 65. minuti je z glavo poskusil Fellaini, a je meril naravnost v Onano, ki je žogo zlahka ujel.

Jalova premoč Ajaxa

Nizozemci so bili še naprej podjetnejši v napadu. Po igri z roko Mkhitaryana je prosti strel izvedel Hakim Ziyech in nastreljal živi zid. Rdeči vragi so uspeli izbiti.

Nogometaši Ajaxa so imeli po 75 minutah igre na svojem računu le en strel v okvir vrat! Pritisk se je vse bolj stopnjeval, prišlo je celo do prerivanja, a je Skomini uspelo umiriti napete strasti.

Rezervist Lingard, ki je vstopil namesto strelca drugega zadetka, je imel na voljo zaključno žogo, vendar ga je med hitrim protinapadom dohitel Sanchez. Ajax je pred koncem rednega dela vendarle prišel dše drugič sprožil v okvir vrat, a je Romero ostal nepremagan.

V 89. minuti je v igro vstopil kapetan Rooney, medtem ko je klop Uniteda počasi začela slaviti. Štiri minute sodnikovega podaljška niso spremenile ničesar in rdeči vragi so rešili sezono, v kateri so zasedli šele šesto mesto v domačem prvenstvu.

Evropska liga, finale:

Ajax - Manchester United 0:2 (0:1)
Pogba 18., Mkhitaryan 48.

Začetni postavi:
Manchester United: Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini, Pogba; Mata, Mkhitaryan, Rashford
Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald; Schone, Klaassen, Ziyech; Traore, Dolberg, Younes

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.