Šport > Nogomet
31 ogledov

Mandarić odštel štiri milijone

Milan Mandarić Sheffield Wednesday Cromwell Hospital London EPA
Premožni ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić je za vstop v vodstveno strukturo edinega nogometnega prvoligaša iz glavnega mesta Slovenije odhajajočemu predsedniku Olimpije plačal štiri milijone evrov.

Do velikih sprememb v vodstveni in lastniški strukturi ljubljanske Olimpije je prišlo po še eni nič kaj uspešni sezoni v domačem nogometnem prvenstvu, ki so ga Ljubljančani sklenili na četrtem mestu ligaške lestvice in pod mestom, ki bi neposredno vodilo v evropske kvalifikacije v naslednji sezoni. Izet Rastoder z mesta predsednika kluba odhaja brez osvojene lovorike.

Ljubljanski klub je najprej ostal brez športnega direktorja Mileta Aćimovića. Še pred tem je službo izgubil trener Darko Karapetrović, ki je zeleno-bele vodil od lanskega poletja. Po koncu sezone pa je sledila še najbolj odmevna sprememba povsem na čelu lastniško-vodstvene hierarhije v ljubljanskem kolektivu. Po petih letih na mestu predsednika kluba se je za odhod odločil Rastoder, njegovo podjetje Derby je največji distributer banan na Balkanu in šesti na svetu.

Rastoder je bil zadnjih sedem let največji pokrovitelj Olimpije. Čeprav Olimpija brez njegovega finančnega vložka ne bi preživela, pa si je predsednik nakopal sovražnika v navijaški skupini Green Dragons, ki je nestrinjanje z usmeritvami predsednika izrazila z bojkotom domačih tekem.

Mandarić že na čelu številnih klubov

Milan Mandarić bo v skladu z dogovorom klub uradno prevzel 15. junija, ko bo v Ljubljani občni zbor kluba. Šestinsedemdesetletni v vasi Vrebac v hrvaški Liki rojeni milijonar se bo tako še drugič preizkusil v slovenskem nogometu. Mandarić, ki se je iz nekdanje Jugoslavije izselil v Združene države Amerike, je onstran velike luže v sedemdesetih priložnost zagrabil v hitro rastoči računalniški industriji v kalifornijski Silicijevi dolini. Poslovno žilico je dobro unovčil in postal milijonar, ob tem pa je začel kot veliki nogometni navdušenec vlagati tudi v šport. Leta 1974 je prevzel nogometno moštvo San Jose Earthquakes, za katerega je celo pripeljal slovitega Georgea Besta, vendar pa takratna ameriška javnost za evropski način igranja nogometne igre z žogo ni bila navdušena.

Zato se je odločil za poslovni skok čez Atlantik. Na Stari celini je prevzel belgijski klub Charleroi, bil je tudi povezan s Standardom iz Liega in s francoskim moštvom OGC Nica. Leta 1998 je prodal Nico in prevzel angleški klub Portsmouth, s katerim si je izboril igranje v elitnem angleškem prvenstvu Premier league. Leta 2006 je klubski delež za 32 milijonov funtov prodal francosko-izraelskemu mogotcu Alexandru Gaydamaku. Naslednje leto pa je za 26 milijonov funtov prevzel Leicester City. Znašel se je tudi v preiskavi britanskih finančnih oblasti s sumom davčne utaje in domnevne korupcije, a so obtožbe kasneje zavrgli.

Drugi slovenski poizkus

Leta 2006 je poslovnež prvič vstopil v slovenski nogomet in prevzel nogometnega prvoligaša iz Kopra. Pomagal je pri sanaciji finančnega stanja kluba. Ko ga je zapustil, mu je Koper ostal dolžan 1,3 milijona evrov. Leta 2010 je postal lastnik še enega angleškega kluba Sheffield Wednesday.

Mandarić še ni predstavil novega strokovnega štaba v Olimpiji. Do končnega oblikovanja vodstvene strukture bo vlogo generalnega direktorja opravljal Srb Ranko Stojić, nekdanji vratar Partizana, Dinama in belgijskih klubov Anderlecht, Liege, Charleroi ter Antwerpen. Zanj bo ena prvih nalog imenovanje novega trenerja ljubljanske ekipe.

Po poročanju Dela Rastoder ostaja v slovenskem športu. Omenja se ga kot bodočega rešitelja košarkarskega kluba Union Olimpija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice