Slovenija
39 ogledov

Manj brišejo, več prilagajajo

Plačilo računa Saša Despot
Po zaostritvi davčne zakonodaje manj brišejo račune, a so iznašli nove načine utaj.

"Po 1. juliju se je promet pri gostincih drastično povečal, poleg tega je bilo pri njih v povprečju tako julija, avgusta in septembra obračunanega več davka na dodano vrednost (DDV) kot v istem obdobju lani," razkriva Alenka Kovač Arh z generalnega davčnega urada. Davčna uprava (Durs) je največ nepravilnosti sicer odkrila pri tistih, ki se ukvarjajo s strežbo pijač, in manj v lokalih, kjer strežejo tudi hrano.

Je glede na to, da imajo gostinci zdaj manj možnosti, da bi prikrivali dejanski promet, torej mogoče pričakovati, da bo njihovo poslovanje tudi uradno boljše? "Ocenjujem, da bo po julijski zaostritvi davčne zakonodaje uradni promet v gostinstvu višji za do 20 odstotkov, v lokalih, kjer se ukvarjajo le s točenjem pijače, pa tudi več," napoveduje Matjaž Mate, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Z domišljijo do utaj

"Ugotavljamo, da je brisanja delov ali celotnih računov zdaj manj, a domišljija, kako utajiti prihodke, očitno ne pozna meja," še razkriva Kovač Arhova. Tako dacarji ugotavljajo, da gostinci izdajajo več kopij istega originalnega računa, izdajajo račune v imenu fiktivnih podjetij, izdajajo dokumente z drugim nazivom (na primer medračun, vmesni račun, stanje odprte mize), promet prilagajajo z neupravičenimi popusti, zamenjajo izdelke na računu s tistimi, za katere velja nižji DDV ... Davčni zavezanci poročajo napačne podatke tudi tako, da v iztržke in prihodke ne zajemajo prometa po vseh blagajnah ali pa ne zajemajo prometa v vseh enotah (izpustijo en svoj lokal, če jih imajo več), postopke pa ovirajo tudi tako, da se jim nenadoma pokvari blagajna ali pomotoma izbrišejo vse podatke.

Komentarjev 3
  • privat 08:01 29.november 2013.

    bitno je da si upajo več kakor hitler...hitler nikoli ni toliko stiskal svojega malega naroda !

  • slajan 13:24 26.november 2013.

    To, da se gostincem nenadoma pokvari blagajna ni nič novega. Ko se je preverjalo premoženjsko stanje JJ, se mu je ravno v pravem trenutku pokvaril skener.

  • ennanova 10:09 26.november 2013.

    Kaj (vse) je narobe z evroobmočjem? 4.delMehanika nakupa obveznice (zamenjave) je za primer države evroobmočja (npr. Slovenije) enaka kot v primeru ZDA: preknjižba evrskih rezerv za slovenske obveznice (denominirane v evrih), vendar pri nacionalni centralni banki (Banki Slovenije), saj ...prikaži več so le-te decentralizirano odgovorne za monetarne operacije evrosistema (ni centralne izpostave, ki bi skrbela za operacije odprtega trga, kot je to v primeru Fed). Toda v tem primeru je beseda 'dolg' ustrezna, saj med Slovenijo in ZDA obstaja ključna razlika: …http://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1310-kaj-vse-je-narobe-z-evroobmocjem-4-del