Slovenija
68 ogledov

Manj pritožb zoper policistov, a vedno več utemeljenih

policija Nik Rovan
Policija je v lanskem letu prejela 358 pritožb nad delom policije. Pritožb je manj kot leto prej, kar direktor direktorata za policijo Lado Bradač predpisuje stavki in vpetosti policistov v reševanje migrantske krize.

Zmanjševanja pritožb Lado Bradač ne predpisuje le migrantski krizi, temveč tudi policijski stavki, ki je nekoliko zmanšala obseg dela policije in posledično pritožb.

Po besedah vodje sektorja Gregorja Hudriča je bilo lani teh 358, kar je 11 odstotkov manj kot v letu 2014. Izpostavil je, da je policija lani izvedla okoli 15 odstotkov manj ukrepov, skoraj polovica pritožb pa ni izpolnjevala pogojev za obravnavo v pritožbenem postopku.

Največ pritožb zaradi prometnih glob

Največ pritožb je vloženih s področja zagotavljanja varnosti v cestnem prometu, sledita pa področji javnega reda in miru ter preprečevanje in odkrivanje kriminalitete. Glede vsebine pa so bile pritožbe največkrat vložene zoper  uporabe različnih policijskih pooblastil, nedostojne komunikacije in domnevnega ukrepanja policistov. Najmanj se jih je nanašalo na uporabo prisilnih sredstev, kar je po Hudričevem mnenju ugoden podatek.

Pritožbe zoper policistov obravnavajo v dveh postopkih. Milejše očitke obravnavajo v pomiritvenem postopku vodje policijske enote in pritožniki. Lani so takih pritožb obravnavali 145 pritožb, od tega 74 uspešno zaključenih. Hudrič izpostavlja, da prvič po nekaj letih ugotavljajo, da se je več kot polovica pritožnikov strinjala z ugotovitvami vodij policijske enote, kar je spodbuden podatek.

Hujše pritožbe obravnava pritožbeni senat, ta je sestavljen iz dveh predstavnikov javnosti in enega predstavnika ministrstva za notranje zadeve. V lanskem letu so obravnavali kar 33 takšnih neuspelih postopkov, ter 44 pritožb neposredno pred senatom.  Po Hudričevih besedah, so po zaključenem pritožbenem postopku zaradi suma, da je utegnil policist storiti kaznivo dejanje, v štirih primerih tudi sami obvestili specializirano državno tožilstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.