Slovenija
45 ogledov

Manj sevanja in izpadov

Najsodobnejši zunanji energetski transformatorji so tako kakovostno zaščiteni, d Žurnal24 main
Najsodobnejša. Razdelilna transformatorska postaja in stikališče.

Včeraj sta začela obratovati nova razdelilna transformatorska postaja in 110/20-kilovoltno stikališče, ki sta najsodobnejša na Gorenjskem in med najsodobnejšimi v Sloveniji.

Nova po 50 letih
Skupni projekt Elektra Gorenjska, Elektra Slovenija (Eles) in Savskih elektrarn Ljubljana je stal slabih 19 milijonov evrov. “Naš cilj je, da bi postopno vse transformatorske postaje v Sloveniji zamenjali s sodobnimi. Vendar je to odvisno od denarja, ki priteka od porabnikov – od prispevkov za omrežnino in za električno energijo. Celoten sistem bi lahko posodobili v 20, 30 letih,” je povedal Milan Jevšenak, direktor Elesa. Gradnja nove postaje v Mostah je bila po 50 letih nujna, omogočila pa bo zanesljivo oskrbo z električno energijo.

Prebivalci Zgornje Gorenjske so varčni porabniki električne energije, po porabi so Gorenjci.
Bojan Luskovec

 

Bistveno manjše bodo tudi izgube v proizvodnji elektrike. Bojan Luskovec, zastopnik Elektra Gorenjska, je pojasnil, da bodo s sodobnejšimi napravami prihranili toliko elektrike, da bi lahko z njo oskrbovali 200 gospodinjstev.

Manjši vplivi na okolje

Iz razdelilne postaje Moste na dan oddajo okoli deset odstotkov vse distribuirane elektrike na Gorenjskem in oskrbujejo okoli 11 tisoč odjemalcev. Zaradi najnovejše tehnologije so manjši vplivi na okolje, predvsem elektromagnetna sevanja in možnost izpustov olj iz transformatorjev. V novo stikališče je vključena tudi hidroelektrarna Moste, v kateri so po besedah Draga Polaka, direktorja Savskih elektrarn Ljubljana, obnovili dva agregata – obratovati naj bi začela v enem mesecu –, kar je stalo 17 milijonov evrov, sledi pa sanacija talnega izpusta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.