Šport
45 ogledov

"Manjka zvezda, ki bi razsvetlila medijski prostor"

Hosta pravi, da so tri najboljše stvari v Ljubljani zelene površine, ljudje in u Anže Petkovšek
V noči s petka na soboto po srednjevropskem času se bodo v Riu začele poletne igre 31. olimpijade. Na sončni strani Alp je evforija pred igrami manjša, kot v preteklosti. Kaj so razlogi za to?
Letošnje olimpijske igre s strani slovenske javnosti niso pričakovane s takšnim zanimanjem kot pretekli zbori najboljših svetovnih športnikov. Letos je možnosti za slovenske medalje manj kot v preteklosti, medijska izpostavljenost športnikov je manjša, nobenega od članov slovenske reprezentance ne moremo označiti za "zvezdnika" ali "legendo" slovenskega športa.
 
Vse to so razlogi, da v Sloveniji igram posvečamo manj pozornosti kot v preteklosti, v primerjavi z olimpijskimi odpravami v devetdesetih letih 20. stoletja pa so še druge razlike.
 
"Pred prvim samostojnim olimpijskim nastopom (v Barceloni leta 1992, op. a.) se je v Sloveniji veliko vlagalo v to, da se prek športa uveljavimo v mednarodni skupnosti. Poleg tega smo imeli iz časov Jugoslavije v nekaterih športih močno tradicijo," je pojasnil športni filozof dr. Milan Hosta.
 
Pomanjkanje pravih športnih idolov v letošnji reprezentanci je zelo pomemben faktor, tudi zaradi medijskega prostora. "Vsi spektakli se pletejo okrog zgodb. Letos manjka medijska zvezda, ki bi razsvetlila medijski prostor. Navajeni smo, da na zimskih igrah spremljamo šampione kova Peter Prevc ali Tina Maze, ki postavljajo nove standarde odličnosti. Na letošnjih igrah tega ni."
 
Hosta navaja še nekaj razlogov za manjši navijaški zanos pred Riom. "To, da je bil mesec pred igrami nogometni Euro, gotovo vpliva na 'gledalsko kondicijo'. Poleg tega je samo olimpijsko gibanje pred preteklimi igrami imelo boljšo kampanjo, več smo govorili o olimpijski problematiki, posebej pred Londonom 2012. Zdi se mi, da so pred letošnjimi igrami v olimpijskem gibanju konzervativni, nočejo napovedovati, da 'bodo to najboljše igre'. V Braziliji socialna država poka po šivih, varnost je na nizkem nivoju in vse to vpliva na pripravo iger."
 
Hosta je dodal še, da je eden od razlogov za razliko v primerjavi s preteklimi igrami tudi ta, da je sedaj medijski prostor precej širši, javnosti je na voljo več vsebin z vsega sveta in temu primerno se tudi zanimanje za posamezne športe ali dogodke porazgubi ali preusmeri.
Komentarjev 2
  • alojzr 18:48 05.avgust 2016.

    Kje so ga našli? Nekateri se spoznajo na vse pa i šire.

  • KOJAK 18:30 05.avgust 2016.

    Tale gospod je pred leti kandidiral za ljubljanskega župana... na nekem soočenju je trobezljal, da če bo izvoljen da bo prepovedal revščino.