Šport > Nogomet
39 ogledov

Manjši klubi za alternativo Ligi prvakov

liga prvakov pokal EPA
Nogometna Liga prvakov bo v prihodnosti postala še bolj ekskluzivna kot doslej, zato se vse bolj krepijo zahteve po evropski Superligi.

Največje evropske nogometne lige - La Liga, Premier League, Serie A in Bundesliga - bodo imele od sezone 2018/2019 zagotovljena po štiri mesta v skupinskem delu elitnega nogometnega tekmovanja, v katerem bo 32 ekip. Število neposrednih kvalificiranih ekip se bo z 11 povečalo na 16, kar bo otežilo udeležbo drugim, manj bogatim evropskim kolektivom.

Klubi iz drugih evropskih držav zahtevajo ustanovitev evropske Superlige, ki postaja vse bolj realna. V ligi naj ne bi igrali le evropski klubi, temveč tudi nogometni kolektivi iz Severne in Južne Amerike ter Azije. Med klubi, ki se zavzemajo za ustanovitev novega tekmovanja, so Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Malmo, Rosenborg, Copenhagen, Club Brugge, Celtic in Rangers.

Direktor FC Kopenhaghna Anders Hørsholt, ki sodeluje s predstavniki z Nizozemske, Škotske, Belgije, Švedske in Norveške, je potrdil, da je ustanovitev Superlige samo še vprašanje časa. ''Res je. Če ne bomo regairali, bodo največji klubi postali še močnejši, za manjše pa bo vse težje. Iskati moramo alternative za prihodnost. Prezgodaj je, da bi govorili o natančnem modelu, a liga onkraj evropskih meji je tema, v kateri aktivno sodelujemo,'' je dejal Hørsholt.

''Jasno je, da se veliki klubi obnašajo tako, kot želijo. Mi moramo zagotoviti našo stabilnost v prihodnosti. Moramo se razvijati kot klub, da bomo zanimivi za igralce in pokrovitelje. Osnovanje nove lige je iz tega vidika nujno. Enostavno moramo ostati v evropskih tekmovanjih,'' je dodal direktor Kopenhagna.

Ustanovitev evropske Superlige je predvidena za sezono 2021/2022.

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.