Šport > Nogomet
35 ogledov

Sloviti stadion na robu propada

Maracana Rio 2016 prizorišča EPA
Legendarni nogometni stadion Maracanã, ki je med drugim gostil finale nogometnega SP 2014 in odprtje in zaprtje lanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, žalostno propada, piše nemška tiskovna agencija dpa. Trenutno je objekt zaprt in nihče ne ve, kakšna bo njegova usoda.

Na stadionu Maracanã v zadnjih mesecih kraljujejo mestne mačke, sicer pa je vhod zaprt za javnost in na ogled ne morejo niti tisti neinformirani turisti, ki zaidejo na stadion. Medtem, ko je zunanjost zaznamovana z mačjimi iztrebki, je notranjost stadiona še v bistveno slabšem stanju. Travnata površina se je posušila, razbita so stekla na stadionu, na tribunah pa manjka na tisoče plastičnih sedežev. Časnik O Globo, ki je dobil dovoljenje za obisk stadiona, je poročal, da naj bi na stadionu manjkalo kar 7000 sedežev.

Stadion, ki je v prvi vrsti nogometni objekt, so obiskali tudi nepridipravi in jo popihali s televizorji in celo dvema doprsnima kipoma. Eden je bil posvečen novinarju Mariu Filhu, po katerem se stadion uradno imenuje, a je v Riu v splošni rabi naziv Maracanã.

Plat zvona bije tudi mestna nogometna zveza, saj naj bi na stadionu, ki velja za mestno znamenitost, svoje domače tekme igrala Flamengo in Fluminese, a nihče ne ve, ali bo to sploh še možno. Objekt je trenutno tudi brez električne energije.

Dodatna škoda zaradi olimpijskih iger

Za katastrofalno stanje stadiona je v prvi vrsti kriv spor med prireditelji olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016 in družbo, ki upravlja stadion. V družbi trdijo, da prireditelji iger stadiona niso vrnili v stanje, kakršno je bilo pred marcem 2016, ko so prevzeli objekt za potrebe iger in na njem opravili nekatera gradbena dela.

Ob tem naj bi prireditelji za potrebe iger uporabili tudi bistveno več od dogovorjenih 81 ton pirotehničnih sredstev za svoje prireditve, kar naj bi povzročilo dodatno škodo, so poročali nekateri brazilski mediji in se pri tem sklicevali na interne dokumente prirediteljev.

Največ del je bilo na stadionu opravljenih zaradi postavitve odrov za svečanosti ob začetku in koncu olimpijskih in paraolimpijskih iger. Takrat so odstranili tudi številne sedeže, jih zmetali v eno od sob in jih tam tudi pustili. Zaradi finančne stiske jih nato niso vrnili na svoje mesto in mnogi med njimi so uničeni.

Organizacijski komite v Riu se je znašel v finančni stiski, zato prireditelji niso plačali številnih računov. Upravljavci stadiona zdaj zavračajo zahtevo, da bi sami pokrili stroške za vnovično ureditev stadiona, saj je prirediteljem iger to narekovala sklenjena pogodba.

Prireditelji iger na drugi strani poudarjajo, da že od 30. oktobra lani niso več zadolženi za stanje na stadionu. Glede na trenutni zaplet bi lahko pomagala samo oblast, ki bi s finančno injekcijo poskrbela, da se objektu vrne svoj namen. A tudi mestne in državne oblasti v zvezni državi Rio de Janeiro so trenutno na robu finančnega zloma. Zaradi varčevanja pri policiji in zdravstvu so ljudje proti oblasti celo demonstrirali.

Poziv sodišča neuslišan

Sodišče v Rio de Janeiru je pred dnevi sicer odločilo, da mora za funkcionalnost stadiona spet zagotoviti upravljalec in mu zagrozilo z denarno kaznijo 58.000 evrov na dan

A vsaj zaenkrat se na stadionu ni zgodilo nič in na njem kot rečeno kraljujejo mestne mačke. Pravni spor namreč še ni končan in usoda stadiona, v katerega so pred SP 2014 za obnovo vložili okrog 380 milijonov evrov, je pred nejasno usodo.

Komentarjev 1
  • Lavdan 16:34 18.januar 2017.

    Briga nas Maracana , sredi Ljubljane že dvajset let propada spomenik stadion, pa se nihče ne sekira.