Šport
61 ogledov

Maribor dobil bitko za Štajersko

debi Maribor - Olimpija Anže Petkovšek
Nogometaši Maribora so v dvoboju prvega in drugega na lestvici premagali Celjane in tako naredili velik korak k novemu naslovu državnih prvakov.

Nogometaši Maribora so z visoko zmago nad drugouvrščenim Celjem naredili pomemben korak k ubranitvi naslova, skupno pa 13. zvezdici. Štiri kroge pred koncem imajo kar osem točk prednosti.

Celjani so aktualnim prvakom večkrat v tej sezoni povzročili težave; izločili so jih iz pokalnega tekmovanja, dvakrat pa jih ugnali v državnem prvenstvu ter se jim nevarno približali na prvoligaški lestvici. A tokrat so Mariborčani vršili pritisk od začetka, saj so želeli čim prej preiti v prednost in rešiti dvome. To jim je tudi uspelo. Celjani so tako doživeli prvi poraz v gosteh po 18 tekmah v vseh tekmovanjih.

Gostitelji so tako zagrozili že v tretji minuti, ko je Amir Dervišević z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat. Celjani, ki so na tekmi nastopili brez Blaža Vrhovca in Daniela Miškića, so bili v uvodnih minutah daleč od prikazanih iger iz prejšnjih dvobojev. Mariborčani so svojo premoč kronali v 16. minuti. Kot je z leve strani izvedel Erik Janža, Marko Šuler, na katerega so Celjani povsem pozabili, pa je iz bližine žogo zabil v mrežo.

Nato so se Celjani le nekoliko odprli, v 25. minuti je Gregor Bajde s 15 metrov streljal mimo gola. To pa je bilo skoraj vse, kar so prikazali v prvem polčasu. V 29. minuti so Mariborčani povišali vodstvo. Nespretnost gostujoče obrambe je izkoristil Dalibor Volaš, ki je z desetih metrov zadel nebranjen gol. V zadnjih izdihljajih prvega polčasa so gostje spet zagrozili, žoga po strelu Sunnyja Omoregieja je končala mimo leve vratnice.

Celjani so se v drugem polčasu le predramili. Strel Ivana Lendrića je Jasmin Handanović obranil, dve minuti pozneje pa bi lahko Damjan Bohar zapečatil usodo gostov, toda njegov strel je Tilen Klemenčič ustavil na golovi črti. Upanje je Celjanom nato ponudil Alekdander Rajčević. Branilec domačih je po mnenju sodnikov v 53. minuti v kazenskem prostoru igral z roko. Damir Skomina je tako pokazal na enajstmetrovko, Lendrić pa je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen, Handanović je šel v desno stran, žoga pa v levo.

V 56. minuti je Agim Ibraimi domače popeljal v novo zanesljivo vodstvo. S prostega strela, ki ga je izvedel z roba kazenskega prostora, je žogo poslal v desni kot celjskih vrat. V 75. minuti je Matic Kotnik ubranil Volašev strel z glavo, tri minute zatem pa je Handanović posredoval pri strelu Omoregieja z leve strani. Volaš je bil ključni igralec v končnici tekme. V 88. minuti je zadel stičišče vratnice in prečke, v sodniškem dodatku pa ob zmedeni celjski obrambi v padcu le našel žogi pot do mreže. 

Domžalčani zapravili vodstvo z 2:0

Ob porazu Celjanov bi se lahko na drugo mesto z zmago v Novem mestu zavihteli Domžalčani, a jim to ni uspelo. Gostje so do 72. minute sicer zanesljivo vodili, nato pa je najboljša obramba lige v pičlih sedmih minutah klonila kar trikrat, kar je pomenilo zmago Dolenjcev. To je še toliko bolj presenetljivo glede na podatek, da so Domžale daleč najboljša ekipa, ko gre za druge polčase prvenstvenih tekem. Krka je s pomembnimi tremi točkami ostala v boju za osmo mesto.

Domžalčani so v prvem polčasu prišli do zanesljive prednosti. Že v deveti minuti so povedli, potem ko je Nejc Skubic s prostega strela z leve strani podal proti bližnji vratnici, kjer je žogo v mrežo preusmeril Matej Podlogar. Isti igralec je v 30. minuti meril točno v Krkinega vratarja, že nekaj trenutkov zatem pa je Darko Zec podvojil domžalsko prednost, ko je z glavo unovčil novo podajo Skubica. Do konca polčasa so Domžalčani sprožili še nekaj strelov, ki pa niso spremenili izida.

V uvodu drugega polčasa so prvič resneje zagrozili domači, po strelu Josipa Fučka z desnega roba kazenskega prostora se je z izvrstno obrambo izkazal Nejc Vidmar in žogo odbil v kot. Sledilo je precej mirnejše obdobje, kar zadeva obetavne akcije, v 72. minuti pa so Novomeščani zmanjšali zaostanek, potem ko je rezervist Danijel Rašić z lepim strelom z roba kazenskega prostora zadel zgornji desni kot vrat gostov.

Le dve minuti pozneje so Domžalčani doživeli nov šok, saj je Fuček izid izenačil in tako kronal podjetnejšo igro Krke v tem delu igre. Gostje so na svoji polovici pozabili na Krkinega nogometaša, ki je s 25 metrov natančno meril v levi kot. Za popoln preobrat je poskrbel Marin Perić v 79. minuti. Po kotu z desne strani je v kazenskem prostoru žogo Alen Vučkić z glavo žogo usmeril na drugo vratnico, kjer jo je v mrežo potisnil Perić.

Tik pred koncem tekmeje zavrelo med Zecem in  Rašićem, posledica je bil rumeni karton za Domžalčana in neposredni rdeči za Novomeščana, ki je tekmeca pljunil.

Novogoričani tri točke za osmo Krko

Radomljani so prvič v sezoni zatresli mrežo Gorice, zadetek je dosegel Anže Zorc, kar je zadostovalo za redko, a zasluženo zmago. Kljub zmagi so Radomljani praktično že pri selitvi nazaj v drugoligaško tekmovanje, medtem ko Gorico čaka trd boj za osmo mesto. Po današnjem porazu namreč za Krko, ki je premagala Domžale, zaostajajo tri točke. Če bi Novogoričani ob koncu prvenstva ostali na devetem mestu, bi se za obstanek med elito morali pomeriti z drugouvrščeno ekipo 2. SNL. V njej vodi Roltek Dob s 44 točkami, za točko pa zaostajata Aluminij in Krško.

Novogorčani so bili sicer  v prvem polčasu praktično nenevarni (velja omeniti le strel Blessinga Elekeja v 21. minuti, ki je bil nenatančen), zato pa so všečno igro pokazali domači. Prvo priložnost je zapravil Luka Vrhunc v 19. minuti, ko je z leve strani meril malo mimo vrat. Osem minuti pozneje je Dalibor Teinović sprožil močan strel, a razpoloženi Grega Sorčan je žogo odbil.

Novogoriški čuvaj mreže je bil glavni akter tudi v 29. in 36. minuti. Najprej je sam pred njega prišel Vrhunc, toda žoge mu ni uspelo poslati v mrežo, nato pa je dobro streljal še Enis Đurković, Sorčan pa se je še enkrat več izkazal.

Drugi polčas se je začel s priložnostjo Gorice, Eleke je prodrl po levi strani, a nikomur od njegovih soigralcev žoge ni uspelo potisniti v praktično prazna vrata. V 73. minuti so domačini zasluženo povedli, ko je po protinapadu z lepim strelom s 25 metrov zadel Zorc. Žoga se je čez golovo črto odbila od prečke. To je bila tudi zadnja omembe vredna akcija na tekmi, saj Novogoričanom ni uspelo sestaviti pravega zaključnega strela.

Olimpija ostaja brez boja za vrh

Velenjčani so nadaljevali odlično serijo pred domačimi gledalci, kjer ne poznajo poraza že enajst zaporednih tekem, osmič pa so zaključili brez prejetega zadetka. Knapi so zadnjič na svojem stadionu ob jezeru premoč tekmecem priznali 24. septembra 2014, ko je Maribor slavil z 2:0. 

Olimpija je v 12. minuti prvič streljala v okvir vrat, ko je poskus z glavo Kenana Bajrića vratar Matjaž Rozman z roko izbil v kot. Dvanajst minut pozneje so imeli domači po prekršku Bajrića lepo priložnost, Mario Babić je poskusil z leve strani, žoga pa je za nekaj centimetrov zgrešila cilj.

V 28. minuti je po lepi akciji gostov Marko Vukčević podal žogo v kazenski prostor, kjer pa do nje ob dveh branilcih ni prišel Aleksander Rodić. Predzadnja minuta prvega dela je postregla z natančno podajo Roka Baskere, po kateri je z leve strani kazenskega prostora neovirano streljal Andraž Šporar, a povsem zgrešil žogo, do katere je pritekel Vukčević in jo z močnim strelom poslal prek vrat.

V precej bolj živahnem drugem delu je bilo veliko akcij in strelov na vrata obeh moštev, po žogo v mrežo pa je moral dvakrat vratar gostov Darko Brljak. Prvi gol je padel v 48. minuti, ko je Senad Jahić podal v kazenski prostor, Dalibor Radujko je žogo prepustil Ivanu Firerju, ki je z izjemnim strelom premagal Brljaka.

Po podaji Dragana Jelića je trideset minut pozneje z diagonalnim strelom svoj drugi zadetek dosegel Firer. Le minuto pred tem je Vukčević za nekaj centimetrov zgrešil gol. V četrtem medsebojnem srečanju v sezoni so Velenjčani prvič zmagali, enkrat so zmago slavili zmaji, dvakrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

Zavrč do preobrata

Dober uvod tekme so domači kronali v osmi minuti, ko je Jaka Štromajer z desne strani poslal lepo povratno žogo do Denisa Halilovića, ki je z desetih metrov z močnim strelom povedel Koper v vodstvo z 1:0. Največjo priložnost, da bi vodstvo povišali, so imeli domači v 27. minuti. Mitja Lotrič je streljal s 14 metrov, s fantastično obrambo pa se je izkazal vratar Zavrča Nikola Petrović, ki je žogo odbil kot.

Tudi uvodne minute drugega polčasa so minevale pretežno ob premoči domačega moštva. Potem pa je prišla ključna minuta, ko se je tekma obrnila na drugo stran. Leo Štulac je v 58. minuti izgubil žogo na sredini igrišča, Rok Zorko je sam pritekel pred Vasjo Simčiča in ga zanesljivo premagal.

Zadetek je očitno dvignil gostujoče moštvo, ki je slabih deset minut zatem doseglo še drugi zadetek. Zorko je poslal lepo globinsko podajo v kazenski prostor domačih, rezervist Tomislav Kiš pa je rutinirano premagal koprskega vratarja. Domači bi lahko izenačili v 75. minuti, Štulac je poskusil popraviti napako, vendar je lep in močan strel z roba kazenskega prostora zgrešil cilj.

Sledile so zelo živčne minute, saj je glavni sodnik Matej Jug od 77. do 90. minute pokazal kar tri rdeče kartone - Domnu Črnigoju, Goranu Galešiću in Toniju Datkoviću. Vsi trije so bili posledica drugega rumenega kartona.

Prva Liga TS, 32. kolo:

Maribor : Celje  4:1 (2:0)
Šuler 16., Volaš 29., 91., Ibraimi 56.; Lendrić 53./11-m

Krka : Domžale  3:2 (0:2)
Rašić 73., Fuček 75., Perić 80.; Podlogar 9., Zec 31.

Luka Koper : Zavrč 1:2 (1:0)
Halilović 8.; Zorko 58., Kiš 67.

Rudar : Olimpija  2:0 (0:0)
Firer 48., 78.

Kalcer Radomlje : Gorica  1:0 (0:0)
Zorc 73.

Lestvica:
1. Maribor  69
2. Celje  61
3. Domžale 59
4. Olimpija  55
5. Zavrč  46
6. Rudar  43
7. Luka Koper 40
8. Krka  31
9. Gorica  28
10. Radomlje  16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.