Šport
54 ogledov

Maribor hitro od 1:1 do 4:1

(Olimpija - Maribor) pokal Bohar polfinale stožice
1/11
Saša Despot
Zadnji večni derbi v letošnji sezoni se je igral v Ljudskem vrtu, Maribor pa je na 134. obračunu velikih tekmecev slavil s 4:1.

Zaradi uvrstitve Kopra v finale Pokala Slovenije le tretje mesto zagotovo prinaša uvrstitev v Ligo Evropa v prihodnji sezoni, Ljubljančani pa so bili od tega cilja pred zadnjim derbijem sezone proti Mariboru oddaljeni za tri točke.

Tekma se je pred okoli 7.500 gledalci začela s pobegom Luke Zahovića, ki pa je v drugi minuti z roba kazenskega prostora v ugodnem položaju za strel neuspešno iskal Daliborja Volaša. Primorec je v peti minuti le prišel do žoge, ko je podajo Mitje Vilerja na njegovo pot preusmeril Darjan Matić, toda strel z levico povratnika v vijoličasti tabor je bil preslab, da bi resneje ogrozil Darka Brljaka.

Hitro vodstvo domačih

Matic Fink je na drugi strani zelenice v 8. minuti z ostro žogo iskal Ezekiela Hentyja in Andraža Šporarja, ki pa jima ni uspelo preusmeriti žoge proti vratom. Vijoličasti odgovor je bil silovit in še v isti minuti je po boku prodrl kapetan Marcos Tavares in v sredino poslal izvrstno žogo, ki je sicer ni uspel proti golu poslati Volaš, je pa Brljak s posredovanjem žogo izbil točno na nogo Damjanu Boharju, Prekmurec pa je z levico zadel tik ob levi vratnici ljubljanskega gola.

Olimpija je na drugi strani še naprej pretila in Marko Vukčević je bil v enajsti minuti za las prekratek, da bi si na robu kazenskega prostora ustavil nevarno visoko žogo. Šporar je v 13. minuti s samostojno akcijo uspel priti mimo Marka Šulerja na robu kazenskega prostora in poslati nevarno žogo proti Hentyju, ki pa mu ob Aleksandru Rajčeviću in Welleju Ndiayeju ni uspelo nevarneje ustreliti.

Mnogo lepše je meril Bohar, ki je po hitri akciji vijoličastih na drugi strani mojstrsko meril s peto po predložku s strani, a se je žoga skotalila mimo Brljakove daljše vratnice. V 16. minuti so tekmo prvič prekinili navijači Maribora, ki so z južne tribune za vrati svojega vratarja Handanovića odvrgli nekaj dimnih bomb, zaradi katerih je glavni sodnik Nejc Kajtazović obračun za kratek čas prekinil.

Po prekinitvi izenačenje

Toda prekinitev je bolj škodovala domačim, ki so v 23. minuti prejeli izenačujoči gol, ko je mimo Rajčevića na robu kazenskega prostora prodrl Kenan Bajrić in s slabšo desnico od vratnice zatresel mrežo Jasmina Handanovića za 1:1. Mladi ljubljanski branilec je nato dovolil strel z glavo Volašu po predložku z leve, toda poskus mariborskega napadalca je zletel točno v Brljaka.

Nove težave je za Maribor pomenila poškodba Ndiayeja v 31. minuti, ko bi lahko Marko Vukčević zadel tudi za vodstvo Ljubljančanov, toda po lepi podaji strelca Bajrića je Črnogorca v zadnjem hipu pred Handanovićem z izvrstnim štartom ustavil Šuler.

Mariborski trener Ante Šimundža je visokega Afričana zamenjal z Alešem Mertljem, pred prihodom v igro slovenskega reprezentanta pa je zastavica stranskega sodnika v 32. minuti morda tudi neupravičeno ustavila Hentyja, ki bi sicer po visoki žogi Šporarja stekel sam pred vrata vijoličastih.

Mariborčani so na celo malce občutnejšo prevlado v igri Olimpije odgovorili šele v 43. minuti, ko je Boharja po lepi akciji pred vrati blokiral Antonio Delamea Mlinar, poskus Tavaresa pa je z velike razdalje Brljak ujel brez kakršnih koli težav. Šporar je v prvi minuti triminutnega sodnikovega dodatka pobegnil v protinapad, nato pa preoptimistično prek vrat ustrelil z ogromne razdalje.

Ob polčasu na zelenici tudi Tina Maze in Peter Prevc

Pred drugim polčasom sta na zelenico Ljudskega vrta stopila tudi Tina Maze in Peter Prevc ter ob ovacijah prevzela dresa s številkama ena in 250, Črnjanka pa si je na navdušenje zbranih svojega nemudoma poveznila čez glavo.

Prvi je v drugih 45 minutah sicer zapretil Maribor, in sicer prek svojega najboljšega bočnega branilca Petra Stojanovića, ki je po prodoru v kazenski prostor meril precej nenatančno. Brljak je moral v 52. minuti ustaviti nevaren poskus z glavo Volaša, ki pa po napaki Nemanje Mitrovića z mesta ni mogel streljati močneje in ljubljanski vratar je njegov strel odbil.

Mariborčani so zagospodarili na zelenici, Bohar pa je v 65. minuti uspel pobegniti po globinski žogi, toda njegova povratna podaja v sredini ni obšla Delamee Mlinarja. Strelca Bajrića je trener Olimpije Darko Karapetrović ob vedno nevarnejših napadih vijoličastih v 66. minuti zamenjal z Arisem Zarifovićem

Dva zadetka v dveh napadih, trije v 12 minutah

Prav ta je v 76. minuti zgrešil žogo in v priložnost poslal Boharja, ki je prišel sam pred Brljaka in poskrbel za svoj ter Mariborov drugi gol popoldneva. Dare Vršič, ki je ob slavju zamenjal Agima Ibraimija, je že v naslednjem napadu zadel s prvim strelom po prihodu v igro, ko ga je v kazenskem prostoru nesebično zaposlil Zahović, nekdanji kapetan Olimpije pa je Brljaka premagal s strelom po tleh predvsem po zaslugi slabega posredovanja vratarja.

V 88. minuti so vijoličasti dosegli še četrti zadetek. Po kotu je najvišje skakal Rajčević in mimo Brljaka in Finka na golovi črti zadel za visokih in končnih 4:1. Izgubljena žoga Delamee Mlinarja je v prvi minuti sodnikovega podaljška omogočila pobeg šw Tavaresu, toda kapetan Mariboraje po novem mlačnem strelu tokrat ostal brez zadetka na derbiju.

Komentarjev 1
  • 4krogci 20:39 29.april 2015.

    2. romska liga ne pa 1. slovenska!