Šport > Nogomet
115 ogledov

Dostojno slovo prvaka, Gorica pred Olimpijo

NK Maribor Ljudski vrt Profimedias
V 36. krogu 1. lige Telekom Slovenija so državni prvaki Mariborčani doma ugnali Krško (1:0). Olimpija je premagala Aluminij (1:0), Celjani so bili boljši od Domžalčanov (4:1), Gorica pa je slavila v Kopru (0:1). Rudar in Radomlje sta se razšla brez zmagovalca.

Nogometaši Maribora so se z zmago poslovili od letošnje sezone, v kateri so ponovno zasedli slovenski prestol. V Ljudskem vrtu so brez velike evforije, a v svečanem ozračju proslavili 14. naslov državnega prvaka. Naslov so si zagotovili že veliko prej, zato obisk v prekrasnem sončnem vremenu ni bil tako množičen.

Krčani so še imeli tekmovalni naboj, saj so se hoteli ogniti dodatnim kvalifikacijam. Na koncu so si le oddahnili, saj poraz zanje ni bil usoden. Rešila jih je Olimpija, ki je v Stožicah ugnala Aluminij in v kvalifikacije za nastop v družbi najboljših v novi sezoni poslala ekipo iz Kidričevega, ki jo do konca sezone čakata še dva obračuna z Roltek Dobom.

V uvodnih minutah so bili gostje zelo nevarni in imeli dve izjemni priložnosti, v katerih Martin Kramarič ni zadel cilja. Najprej se je v 4. minuti znašel v kazenskem prostoru in z leve strani močno streljal. Toda njegov strel je Matko Obradović ubranil. Dve minuti kasneje pa je z desne strani streljal čez prečko.

Prvo resno priložnost so domači imeli v 25. minuti, ko je Dino Hotić izvajal prosti strel z desne strani, Aleks Pihler pa je iz bližine žogo poslal čez gol. V 42. minuti je Marcos Tavares zapravil najlepšo priložnost domačih v prvem polčasu. Matej Palčič je poslal predložek z desne strani, Tavares je streljal z glavo, vratar Marko Zalokar pa je ob desni vratnici s skrajnimi močmi odbil žogo. Nekaj trenutkov pred zadnjim žvižgom glavnega sodnika Mirana Bukovca so gledalci le videli gol. Dino Hotić se je odločil za strel s 25 metrov. Žoga je po tleh potovala do gola, kjer je ob pomoči desne vratnice končala v mreži.

V 59. minuti so gosti spet zapretili. Tonči Mujan se je znašel sam pred Obradovićem in streljal proti golu, vendar je Obradović žogo odbil, ta pa je ob pomoči desne vratnice končala v kotu. V 79. minuti je Obradovič spet uspešno posredoval, ko je ubranil Mujanov strel. Pet minut pred koncem rednega dela bi Pihler lahko povišal vodstvo, njegov strel z glavo pa je Zalokar z golove črte odbil v kot. Po tekmi so gledalci zasedli zelenico stadiona, proslava pa se seli na južno ploščad stadiona, kjer bodo nogometaši tudi visoko dvignili pokal.

Goričani zmešali štrene Olimpiji

Zadnji primorski derbi sezon se je odvil na koprski Bonifiki. Gostje so pričeli tekmo z bolj ali manj vsemi razpoložljivimi igralci, manjkali so le poškodovani, Koprčani pa so v tekmo krenili v izrazito pomlajeni zasedbi, s kopico mladincev na igrišču in na klopi, a tekma je bila pomembna predvsem za Goričane, ki so se z Olimpijo, to so doma ugnali prejšnji teden, posredno potegovali za drugo mesto na prvenstveni razpredelnici in ga po zaslugi Donatusa Edafeja tudi obdržali

Uvodni del tekme ni ponujal večjih razburjenj. Do 21. minute so Koprčani zabeležili neuspešna poskusa aktivnega Matica Paljka in povratnika v prvo enajsterico Luke Vekića, ki je streljal z glavo. V istem obdobju sta za goste priložnosti zapravila Tine Kavčič ter Rifet Kapić. V vseh primerih pa, gostujoča enica Grega Sorčan na eni oziroma mladi Koprčan Nick Bičič na drugi strani, nista imela težav ostati nepremagana. Gostje so napadali, zadetka pa ni bilo niti v 25. minuti po poskusu nevarnega Dejana Žigona, mimo gola pa je v 29. minuti sprožil tudi Uroš Celcer, ki se je v moštvo vrnil po počitku na zadnji tekmi z Olimpijo. Malce pred koncem prvega polčasa, v 43. minuti, je po podaji z leve strani, z glavo poskusil še Andrija Filipović, žoga pa je kak meter mimo Bičičevih vrat končala v gol-outu.

V uvodu drugega dela so pobudo prevzeli gostje, koprski vratar pa vseeno ni imel težjega dela. Omeniti velja soliden strel Bedeja Osujija z dvajsetih metrov v 61. minuti, Bičiču pa ni bilo treba posredovati. Dvajset minut pred koncem je po samostojni akciji in preigravanju Matej Pučko z desne strani streljal v zunanji del mreže. Pretežno mlada domača ekipa je sredi drugega polčasa v celoti vzpostavila ravnotežje, toda do zadetka so vseeno prišli gostje.

V 77. minuti je sam pred vratarja Bičiča pritekel Osuji, a je mladi domači vratar odlično posredoval, v nadaljevanju akcije pa je po podaji Osujija do žoge prišel rezervist Edafe, ki je sedem minut pred tem vstopil v igro, in iz bližine dosegel zadetek za Goričane. Menjava goriškega stratega Mirana Srebrniča se je tako še kako obrestovala. V 90. minuti so imeli domači možnost izenačiti, Vekić pa je močno streljal, a mimo Sorčanovih vrat. V izrazito korektni tekmi je tako ostalo pri minimalnih 0:1 za izkušenejše goste.

Prva Liga, 36. krog:

Koper - Gorica 0:1 (0:0)
Olimpija - Aluminij 1:0 (1:0)
Domžale - Celje 1:4 (0:2)
Rudar - Kalcer Radomlje 0:0
Maribor - Krško 1:0 (1:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.