Avto
257 ogledov

Za Slovenca barva avta in platišča na 1. mestu, šele nato varnost

dan za varen avto
1/19
Anže Petkovšek
Tako kot na dogodkih v Celju, Kranju in Ljubljani se je tudi v Mariboru izkazalo, da so asistenčni varnostni sistemi za slovenske voznike neznanka. Vsi dogodki kažejo, da je zanimanje voznikov, ko enkrat preizkusijo sistem za samodejno zaustavitev v sili ali pa kamero za pomoč pri vzvratni vožnji, veliko. V salonih pa se vse prevečkrat izkaže, da slovenski voznik raje kot za varnost denar odšteje za kovinsko barvo ali lepša platišča.

Projekt Dan za varen avto je po dogodkih v Celju, Kranju in Ljubljani za finale gostil še Maribor. Štajerce in Štajerke smo podučili o sodobnih smernicah v prometni varnosti in pametnih asistenčnih sistemih v najmodernejših avtomobilih.

Pred Planetom Tuš v Mariboru smo v družbi inštruktorjev AMZS vse, ki jim ni mar za cestno varnost, podučili o pomagalih, ki v vsakdanji gneči na cestah zelo pripomorejo h temu, da na cilj pridemo varni in spočiti. Obiskovalci so se lahko preizkusili v parkiranju mazde3 ob pomoči vzvratne kamere ali pa v živo občutili, kako dobro deluje sistem samodejnega zaviranja v sili pri novi mazdi6, ki je sposoben popolnoma preprečiti veliko število nesrečnih scenarijev celo pri hitrostih nad 70 km/h.

Spet na izpitno vožnjo

Agencija za varnost v prometu je obiskovalce izzvala v svetovalni vožnji - torej je vožnji, kot na izpitni vožnji za pridobitev vozniškega izpita. Več kot vsak tretji voznik in voznica, ki ima izpit za avto, danes še enkrat ne bi naredil izpitne vožnje. Kaj pa varnostni pas in položaj za volanom? Večina sedi v avtomobilu v nepravilnem položaju. Udeleženci dogodka so si v svojih vozilih nemudoma nastavili pravilen položaj sedeža in volana, zdaj pa se bodo znali tudi pravilno pripasati. Če vas na dogodku ni bilo, vam kratek tečaj ponujamo v naslednji novici.

Obiskovalci so na prizorišču opravili hitro delavnico Rdečega križa, območne enote Maribor, o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja. Res mislite, da vam ne bo treba nikoli reševati življenj, morda celo vaših najbližjih? Kako se to pravilno počne, si preberite tukaj.

Carglasov strokovnjakovi so predstavili pomen pravilno in varno zamenjenega ter popravljenega vetrobranskega stekla. Zakaj je to sploh pomembno, se sprašujete? To si preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.