Šport > Nogomet
16 ogledov

Šimundža: "V slačilnici nisem prišel do besede"

Maribor Wigan Evropska liga Ljudski vrt Šimundža Gregor Katič
Po zgodovinski zmagi in največjem slavju v svoji trenerski karieri je Ante Šimundža stopil pred sedmo silo v drobovju Ljudskega vrta in strnil prve vtise po uvrstitvi Maribora v izločilne boje Evropske lige.

"Tekma je bila zelo napeta, tudi s klopi je bilo kar nekaj živčnosti. Mislim, da je tukaj Wigan pokazal, kakšen nogomet se igra v Angliji, kako dinamičen in kako agresiven je. Mi smo odgovorili na njihovo agresivnost in mislim, da smo bili v polju enakovredni. Pri 2:1 smo imeli tudi zaključno žogo, ki je na žalost nismo izkoristili. Mislim, da je tukaj danes Jasmin Handanović pokazal, zakaj je na vratih NK Maribora," je kratko uvodno oceno obračuna pod Kalvarijo podal Ante Šimundža, ki se je kot trener podpisal pod največji uspeh Maribora, odkar so se Štajerci ob koncu prejšnjega stoletja prebili v skupinski del Lige prvakov

Vijoličasti strateg se, vsaj po njegovih besedah, med srečanjem ni kaj prida obremenjeval z dogajanjem na tekmi med Zulte-Waregemom in kazanskim Rubinom, ki se je iztekla v prid Štajercev. "Rezultata v Belgiji nisem videl do petih minut pred koncem tekme. Zlatko mi ga je povedal," je Šimundža obelodanil, da je športni direktor Zlatko Zahovič z enim očesom (ali ušesom) spremljal dogajanje na drugi tekmi skupine.

"Enajstmetrovki? Nič spornega"

Za mnoge sta bili obe najstrožji kazni, po ena na vsaki strani, kar malce 'revolveraško' dosojeni. Mariborski trener s sodniškim kriterijem Poljaka Szymona Marciniaka ni imel težav. "Mislim, da sta bili obe enajstmetrovki kar hitro dosojeni. Po mojem mnenju je sodnik držal enak kriterij. Zelo hitro je piskal kontakt in enajstmetrovko, ki je bila ali ni bila, enostavno dosodil jo je. Piskal je tudi roko Wigana in avtomatsko drugi rumeni in s tem rdeči karton. Mislim, da je sodnik izenačil kriterij za obe ekipi, odločil se je, da dosodi dve enajstmetrovki, jaz pa v tem ne vidim prav nič spornega. Kar se tiče rdečega kartona, je blokiran strel z roko drugi rumeni karton, ta igralec pa ga je imel že prej. Rdeči karton je bila tudi z naše strani nepazljivost (Aleša, op. a.) Mertlja. To se v Evropi sodi karton in to je to."

Maribor Wigan Evropska liga Ljudski vrt Mendy Arghus Tavares | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Rdeči karton jih je "presekal"

Obe izključitvi sta seveda vplivali na potek obračuna. Tudi Šimundža je priznal, da jih je rdeči karton novopečenega očeta Aleša Mertlja kar malce presekal in spremenil dinamiko srečanja. "Njihova izključitev je bila takšna, da smo imeli mi v tistem trenutku igralca več, prišli smo do izenačenja in mirno pripeljali prvi polčas do konca. V drugem polčasu smo vedeli, da se ne smemo zaletavati, želeli smo igrati zelo visoko, ker vemo, da imajo izredno hitrost v fazi napada, kar so tudi dokazali. Prišli smo do te situacije, da smo dosegli drugi zadetek iz postavitve. To pomeni, da smo obrnili stran in prišli do udarca s 16 metrov. Imeli smo zaključno žogo in enostavno nadzirali tekmo do konca. Dejstvo pa je, da nas je rdeči karton na naši strani kar malce presekal.

Prišlo bo za njim

Ponos Štajerske je spet naredil korak naprej v evropskih pokalih oz. v Evropski ligi. Pred dvema letoma je bila uspeh že točka, lani so slavili prvo zmago, letos pa so si "vijolice" že priborile šestnajstino finala. "Dejstvo je, da smo si današnji uspeh vsi zelo, zelo želeli, da smo garali zanj. Velikokrat ponavljam ambicioznost in danes je bila ta izražena v veliki meri. Tudi v samem prvenstvu in drugih tekmah v Sloveniji želimo biti in smo ambiciozni. Mislim, da je danes odločila ta naša ambicioznost in želja po napredovanju. Kar se tiče mejnikov - če je tako, naj bo tako še naprej," je glede naraščajoče krivulje uspehov dejal nekdanji trener Aluminija in Mure.

Tudi vodja strokovnega štaba seveda ne more uiti evforiji, ki je v četrtek zvečer zajela večino prebivalcev mesta ob Dravi. "Verjetno bo kakšna stvar prišla za mano. Dosegli smo zgodovinski dosežek, stvar, ki je niso pričakovali niti največji optimisti. Kar se tiče evforije je tako - v življenju sem bil vedno takšen, da je nisem želel niti v plus, niti v minus. Skušam držati neko ravno linijo, dejstvo je, da je stvar izredna, a tega si ne smem privoščiti iz preprostega razloga, ker se moram osredotočiti že na začetek priprav, ki bodo morale biti zdaj še malo hitrejše," je bivši pomočnik Darka Milaniča misli že usmeril v prihodnost.

V Ljudskem vrtu bo vsakemu težko

"V slačilnici nisem prišel do besede. V tem trenutku enostavno ne morem govoriti o željah pri žrebu. Kdor koli bo prišel, mu ne bo lahko v Ljudskem vrtu. Mi se bomo proti vsakemu postavili z našo znano mentaliteto in bomo videli, kako bo," je nekdaj odlični napadalec z enim stavkom dovolj dobro orisal vzdušje v mariborski slačilnici, nato pa pokazal indiferentnost do ponedeljkovega žreba.

"Kaj bi sporočil Rubinu? Da so profesionalci. Tudi, če bi se mi znašli v podobnem položaju, če bi se Wigan znašel v obratni situaciji ali Waregem ... Mislim, da je evropsko tekmovanje takšen nivo, kjer vedno daš vse od sebe. Na vsaki tekmi si želiš doseči, kar je pač mogoče. Potem imaš lahko čisto vest, čist obraz in to ti lahko kdaj prinese tudi kakšno nenadejano nagrado kje drugje," je z zahvalo tatarskim "prijateljem" in z nogometno (življensko) modrostjo zaključil Šimundža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.