Avto
99 ogledov

Maribor z modernejšimi avtobusi

Mestni promet v Mariboru Nino Verdnik
V Mariboru bo potnike prevažalo pet novih nizkopodnih mestnih avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG).

Po navedbah proizvajalca Scania vozila odlikujejo nizki izpusti toplogrednih plinov ter majhni obratovalni stroški. Za vseh pet vozil bo občina Maribor odštela slabih 1,5 milijona evrov.

Po besedah župana Andreja Fištravca nameravajo 80 odstotkov investicije pokriti z nepovratnimi sredstvi iz Eko sklada RS, za katere so se prijavili. "Na ta način smo krepko zakoračili v realizacijo projekta, v okviru katerega želimo do sredine prihodnjega leta zamenjati celotno floto lokalnih avtobusov," je povedal Fištravec.

Prvi kilometri novembra

Omenjenih pet avtobusov na CNG naj bi bilo dobavljenih v Maribor do sredine novembra, trenutno pa se tudi končuje mednarodni razpis za najem avtobusov na elektriko. Slednje se v mestu pričakuje prihodnjo pomlad. "S strateškega zornega kota potrebujemo dva energenta," je pojasnil župan.

Mariborska občina je imela sprva v načrtu, da letos kupi 16 novih avtobusov, a so sredstva za subvencije na Eko skladu manjše od pričakovanih. "Na Eko skladu kandidiramo s temi petimi avtobusi, ostalo pa bomo reševali z najemom," je pojasnil Fištravec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.