Slovenija
12 ogledov

Mariborčanom kazni za nazaj ne bo treba plačati

Radar v Mariboru MOM
V skladu z novo sprejetim zakonom kazni za mariborske prekrškarje ne bodo izdane za nazaj.

Vsi tisti, ki so prehitro vozili in so jih zabeležili mariborski mestni radarji, si lahko oddahnejo. Kazni za nazaj namreč ne bodo dobili.

Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, so se za ta korak odločili po sprejetju spremembe zakonodaje. Državni zbor  je namreč pred dnevi sprejel novelo Zakona o prekrških, ki med drugim določa, da v primeru, ko je "od ugotovljenega prekrška s tehničnimi sredstvi, s katerim posameznik ni bil seznanjen, minilo več kot 30 dni, postopka ni več mogoče začeti."

Oddahne si lahko 165.000 voznikov

Do konca meseca februarja je bilo po podatkih MOM evidentiranih več kot 165.000 prekoračitev hitrosti.

"Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor (MIRM)  pozdravlja odločitev Državnega zbora RS, saj se na ta način zagotavlja seznanitev kršitelja v roku 1 meseca, kar zagotavlja varovanje vseh ustavno zagotovljenih pravnih jamstev. Potrebno je namreč upoštevati, da kršitelj zaradi avtomatskih meritev ni seznanjen na kraju prekrška s storjenim protipravnim ravnanjem, daljše časovno obdobje od storitve do seznanitve pa zmanjšuje možnost učinkovite obrambe lastnika vozila (npr. lastnik vozila se več ne spomni, kdo je z vozilom takrat upravljal)," so zapisali na MOM.

Kazni ne bodo izdajali do zaključka nadzora

Trenutno še zmeraj poteka nadzor Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije, zato MIRM do zaključka nadzora in podaje končnega mnenja pristojnih državnih inštitucij ne bo izdajal plačilnih nalogov, zatrjujejo na občini.

Prav tako je Mestni svet MOM na 24. redni seji pooblastil podžupana v funkciji župana Milana Mikla za izvedbo razgovorov z družbo Iskra sistemi s ciljem prekinitve pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu. "Potrebno je izpostaviti, da MIRM ni in tudi v prihodnje ne bo s preuranjenimi dejanji vplival na potek nadzornih postopkov oziroma razgovorov z družbo Iskra sistemi," zaključujejo.

Komentarjev 2
  • zdrej 13:51 25.marec 2013.

    Takrat boste pač protestirali. Mislim pa da je pravilno tako, da se kazni ne sme pošiljati več kot za mesec dni nazaj.

  • Pepe007 09:39 08.marec 2013.

    Ko bodo v Lj nabavili kako novo opremo, se bo zakon spremenil nazaj, da bodo uspešno pokasirali.