Slovenija
37 ogledov

Mariborska škofija s preprodajo delnic do milijona

TZstres 12.12.07, celjski skof Anton Stres, foto Dejan Mijovic Dejan Mijović
Upokojena nadškofa Anton Stres in Franc Kramberger naj bi imela po navedbah Dnevnika pomembno vlogo pri izčrpavanju družb pod okriljem obeh Zvonov.

Mariborska škofija je po poročanju Dnevnika s preprodajo delnic Mladinske knjige z dvema posloma zaslužila okoli 1,27 milijona evrov. Pogodbe, ki jih je danes objavil časnik, po njihovih navedbah dokazujejo, da sta imela danes že upokojena nadškofa Anton Stres in Franc Kramberger pomembno vlogo pri izčrpavanju družb pod okriljem propadlih Zvonov.

Mariborska škofija, danes nadškofija, je po navedbah časnika pred okoli desetletjem sodelovala pri preprodaji delnic Mladinske knjige "na škodo Krekove družbe, katere osnovno 'poslanstvo' je bilo upravljanje in zbiranje certifikatov vernikov za tedanji PID Zvon (predhodnik Zvona Ena Holdinga)". Nadškofija v posel ni prispevala nobenih lastnih virov ali nase prevzela nikakršnega tveganja, kljub temu pa je pobrala vse finančne koristi, piše Dnevnik.

Kupila za 4800 tolarjev, prodala pa za 7900 tolarjev za delnico

Časnik ob tem na svoji spletni strani objavlja kopijo več kupoprodajnih pogodb, iz katerih je med drugim razvidno, da je mariborska škofija konec decembra 2003 od Krekove družbe kupila 46.850 delnic Mladinske knjige po ceni 4800 tolarjev za delnico ter jih na isti dan prodala družbi Etol po ceni 7900 tolarjev za delnico. V imenu škofije je pogodbi podpisal Kramberger, ki je škofijo vodil, v določbah pogodbe pa so po navedbah Dnevnika poskrbel, da je mariborska škofija 1,54 milijona evrov visoko kupnino na račun pri Raiffeisen banki od Etola prejela, še preden je morala 600.000 evrov nižji znesek nakazati Krekovi družbi.

Enako prodajala pod vodstvom Stresa, ki je bil vikar

Podoben posel pa je mariborska škofija sklenila v začetku februarja 2004. Takrat je škofija od Krekove družbe po enaki ceni kot decembra 2003 kupila 51.283 delnic Mladinske knjige in jih isti dan po enako dražji ceni prodala družbi za upravljanje NFD pod vodstvom Staneta Valanta, sicer dolgoletnega predsednika nadzornega sveta Etola. Pogodbi je v imenu škofije podpisal takratni Krambergerjev pomočnik in generalni vikar Anton Stres, škofija pa tudi v tem primeru ni potrebovala lastnih sredstev, saj je po določbah pogodbe moral NFD kupnino v višini 1,69 milijona evrov plačati prej, kot se je iztekel rok za plačilo kupnine Krekovi družbi, poroča časnik.

V mariborski nadškofiji posla še niso pojasnili

Škofija je tako po njihovih navedbah le z dvema posloma v po enem dnevu zaslužila 1,27 milijona evrov. Na mariborski nadškofiji pojasnil še niso dali, tako ni znano, kaj so z omenjenim dobičkom storili. V časniku pa navajajo, da se je nadškofija ravno v tistem obdobju začela pripravljati na prevzem večinskega deleža v holdingu Zvon Ena. "Če so pridobljena sredstva uporabili za kasnejšo dokapitalizacijo Gospodarstva rast, bi to pomenilo, da je Zvon Ena Holding dejansko financiral svoj lastni prevzem," so zapisali. Po njihovih navedbah je imel holding, preden ga je prevzela Cerkev, 125 milijonov evrov premoženja in 13 milijonov evrov finančnih obveznosti, ob bankrotu januarja 2011 pa je za seboj pustil skoraj pol milijarde evrov neporavnanih dolgov, več tisoč malih delničarjev je izgubilo premoženje.

Komentarjev 6
  • Oxxo 14:44 04.avgust 2013.

    Ljudmila Novak? KDO pa je Ljudmila Novak, da nas zanima njeno mnenje? To ženšče bi poimenoval - pa tak izraz ne sodi na te strani.... Ona in njena propadla stranka naj spakirajo kufre in se poslovijo od političnega prostora ...prikaži večra + ostali pokvarjenci in nesposobni politični kriminalci, ki so oropali Slovenijo.

  • ennanova 13:41 04.avgust 2013.

    Izjave Ljudmile Novak na odmevih 2.8. 2013 so čista hipokrizija, v nasprotju z njihovim delovanjemNavkljub dokaznemu materialu neposredne vpletenosti odstavljenega nadškofa Stresa v cerkveni škandal, namreč trdi, kako je nadškof zgolj objektivno odgovoren in da so za to krivi ...prikaži veči svetovalci, katerih imen ne omenja. Njeno sprenevedanje in zavajanje …http://za-misli.si/subkultura/1105-izjave-ljudmile-novak-na-odmevih-28-2013-so-cista-hipokrizija-v-nasprotju-z-njihovim-delovanjem

  • Veteran 11:44 04.avgust 2013.

    Imam občutek, da so tako imenovani "raziskovalni novinarji" dodobra napihnili novico v cilju boljše prodaje in zasluška, ker moralnih vrednot ni niti med njimi. Za novinarja je slaba novica dobra novica in žal tudi velika večina ljudi najraje bere slabe ...prikaži več novice kar jim predstavlja moralna hrana. S tem ne mislim, da se krivci ne kaznujejo, vendar jih ne morejo obsojati oz. obsoditi medijska trobila.