Slovenija
123 ogledov

Mariborska upravna enota prepovedala sobotni koncert Thompsona

Thompson Pixsell
Upravna enota Maribor je ugodila predlogu Policijske uprave Maribor in prepovedala sobotni koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča - Thompsona v Festivalni dvorani Lent.

Policija je izrek prepovedi dogodka odgovornim v ponedeljek predlagala, ker informacije, s katerimi razpolagajo, kažejo na povečano varnostno tveganje.Na odločitev je mogoča pritožba v treh dneh, ki jo je organizator koncerta Milan Trol že napovedal.

Kot so pojasnili na PU Maribor, ocenjujejo, da so na podlagi pridobljenih informacij in zaznav dogodkov izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep. "Gre za informacije, ki kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj," so navedli.

Policija je dolžna vzdrževati javni red na javnih prireditvah, zato v povezavi z vsako javno prireditvijo spremlja varnostne razmere. Tako je ravnala tudi v tem primeru in med drugim pridobila informacije v povezavi s prodajo vstopnic za koncert preko spletnih ponudnikov na Hrvaškem in v Avstriji, so dodali.

Velika verjetnost za kazniva dejanja? 

Po njihovo presoji obstaja utemeljena verjetnost, da bi se koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti istega glasbenika prepovedani, oziroma se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške. Organizator nima vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini.

Ob tem so policisti seznanjeni tudi z informacijami o shodu nasprotnikov koncerta, kar po njihovem še dodatno povečuje varnostno tveganje.

Koncert Thompsona v Mariboru je že ob napovedi dogodka sprožil številne pomisleke, med drugim pri županu Andreju Fištravcu in predsedniku DZ Milanu Brglezu. Bolj kot se je dogodek bližal, več je obsodb, pa tudi tistih, ki menijo, da je prepoved neprimerna.

Da bo tudi ta zgodba dobila politično noto, se napoveduje tudi s tem, da je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, sicer poslanec opozicijske SDS, za četrtek sklical nujno sejo komisije, na kateri bo edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta.

Organizator koncerta Trol ves čas poudarja,, da gre le za glasbeni dogodek, kritike pa zavrača tudi glasbenik sam. Ta teden je v pogovoru za oddajo Tednik na RTV Slovenija dejal, da gre za lažne obtožbe na njegov račun, saj da s svojimi pesmimi in glasbo zgolj predstavlja svetovni nazor, ki zagovarja ljubezen do Boga, družine, domovine in človeka.

Komentarjev 89
  • jozicamurn 13:04 19.maj 2017.

    V vsej svoji zmedi sem pozabila še na TERAN. Pa tudi ko to vrnejo nekoč, bodo še vedno fašisti, ki niso dobrodošli nikjer. Ne vem kako jih je EU sploh sprejela v svojo unijo in jih sploh ne kaznuje za ...prikaži več takšne fašistične izpade. Zakaj jih ščitijo?! To je še bolj zanimivo. Vprašamo se lahko še KDO nas vodi?! Sramota res.

  • jozicamurn 12:56 19.maj 2017.

    Karte so najverjetneje kupili kar Hrvati ustaši sami. So že mislili, da jih pri nas podpiramo ali kaj in da bodo scali in srali po naši zemlji kar tako? Grdo so se zmotili. Pa vrnejo naj Istro, Kranjsko klobaso, Lipicanci ...prikaži več so naši (tudi to hočejo prevzeti). Hrvat je tat in en tak ustaš imenovan Thompson (Plenković, Kolinda) je hotel pobrati denar pri nas in pobegniti nazaj v svoj ustašaland in nas tam zopet zmerjati. Seveda sem zelo zaskrbljena, predvsem me skrbi odziv naše pomehkužene vlade! Nimajo se kaj pogovarjati z njimi, tako kot tudi oni nimajo kaj siliti v nas z njihovo fašistično ideologijo katere NOČEMO. Smo bolj napredni in smo jih že enkrat premagali a žal ne za vedno uničili. NEIN DANKE! Če ne razumete drugače.

  • wolf.ata 11:46 19.maj 2017.

    kontrola na celotni meji z Hrvati strogo po predpisih shengna, zaustaviti Nek,blokirati v Eu vse kar je povezano z Hrčki pa da vidmo kako bodo zopet jokal po Eu,ja