Slovenija
76 ogledov

Mariborski grad brez denarja za obnovo

Mariborski grad Nino Verdnik
Ministrstvo za kulturo umaknilo sofinanciranje. Na mariborski občini presenečeni.

Mestna občina Maribor se je v začetku oktobra lani prijavila na tretji javni razpis Ministrstva za kulturo s projektom obnove vzhodnega dela mariborskega gradu. Med več kot 50 prijavljenimi projekti je bilo izbranih le 6, med njimi tudi obnova mariborskega gradu. Rezultate o izborih je ministrstvo objavilo tudi na svoji spletni strani.

Najprej več točk, naenkrat 10 manj

Obnova mariborskega gradu je bila celo med top tremi projekti za sofinanciranje. Z zadostnim številom točk, glede na ocenjevanje projekta, se je obnova uvrstila med sofinancirane projekte. 23. decembra pa je ministrstvo izdalo sklep, da se vloga MOM zavrne, saj je ocenjeno število točk premajhno. Na začetku jih je bilo 85, tokrat so zapisali le 75 točk.

"Rezultate razpisa smo žal pomotoma objavili, še preden so bili pripravljeni sklepi z ustreznimi obrazložitvami in še preden so bili sklepi vročeni prijaviteljem na razpis. Napaka je toliko večja, ker so bili objavljeni rezultati napačni, za kar se iskreno opravičujemo," so pojasnili na ministrstvu za kulturo. "V.d. generalne sekretarke je pri parafiranju sklepov namreč ugotovila, da je bilo merilo "I. Multiplikacijski učinek projekta na razvoj širšega okolja" pri segmentu "Vpliv projekta na razvoj kulture kot razvojnega dejavnika občine/regije uporabljeno različno in pomanjkljivo."

Obnova bi prispevala k razvoju turizma

Na občini so zapisali: "MOM se kristalno zaveda izjemnega pomena obnove gradu, saj bi ta aktivno prispevala k razvoju turizma, ohranjanju kulturne dediščine in razvoju podjetništva v centru Maribora, saj bo večje število obiskovalcev prispevalo k razvoju različnih podjetniških iniciativ. Dokončna obnova gradu pa bi zadostila tudi vsem kriterijem kvalitetnega varovanja kulturne dediščine."

Sicer je celotna vrednost projekta približno 4 milijone evrov, od tega so dobili odobreno sofinanciranje v vrednosti 3 milijonov. Z uspešno kandidaturo za evropska sredstva preko ministrstva pa si je MOM pridobila tudi realno možnost za že dolgo načrtovano obnovo vzhodnega dela gradu, Pokrajinski muzej Maribor, ki domuje v prostorih gradu, pa možnost izvedbe predvidenih novih programov žive dediščine, so še dodali na občini.

Komentarjev 1
  • Avatar Minovak
    Minovak 18:19 03.januar 2014.

    Ravna tako, kot komunistični debili po drugi vojni, ki so raje kulturne spomenike požgali, kot obnovili. Vse v duhu partije, ki nam je prinesla (in še prinaša) toliko "dobrega". Ni kaj, primerjava rdečkarjev s talibani je več kot umestna.