Slovenija
26 ogledov

Maribor dokončno brez 3 milijonov

Mariborski grad Nino Verdnik
Mariborski grad brez sofinanciranja ministrstva za kulturo. Fištravec pri Grilcu brez uspeha. Napovedal pritožbo.

Potem ko se je Mestna občina Maribor (MOM) lani prijavila na razpis ministrstva za kulturo za obnovo mariborskega gradu oziroma pokrajinskega muzeja, denarja očitno ne bo. Spomnimo, da je bil projekt izbran za sofinanciranje ministrstva in da bi MOM tako dobila tri milijone evrov za sofinanciranje obnove, vendar so v kratkem času odločitev preklicali. Problem naj bi bilo nepravilno točkovanje. Na MOM so bili zaradi odločitve in razpleta razpisa presenečeni, župan MOM Andrej Fištravec pa se je zato sestal s pristojnim ministrom Urošem Grilcem.

Brez ugodne rešitve

Sestanek ni prinesel ugodne rešitve za mesto. Minister in župan sta govorila o tretjem javnem razpisu za razvojne investicije v javno kulturno infrastrukturo, pri katerem se je zaradi javnosti že pojasnjenih nepravilnosti zgodila napaka z objavo napačnih rezultatov, pojasnjujejo na ministrstvu.

Grilc je Fištravcu ponovno pojasnil, da je takoj, ko je bil opozorjen o napaki komisije pri ocenjevanju prispelih ponudb, zahteval, naj se vse ponudbe ponovno pregledajo in ocenijo po veljavnih merilih. "Gre za neprijeten dogodek, ki ga obžalujem in se zanj opravičujem," je dejal Grilc.

"Ministru sem povedal, da na to nikakor ne moremo pristati in da bomo sprožili naslednje korake. Prvi korak je pritožba na upravnem sodišču,"  je povedal Fištravec. Drugi korak je zahteva razveljavitve postopka in ocenitve, ob tem pa zadržanje izvajanje tega razpisa, saj se lahko zgodi, da na upravnem sodišču tožbo dobimo, na drugi strani pa se lahko zgodi, da bo država ta denar porabila, razlaga Fištravec.

"Tretja stvar pa je, da bomo računsko sodišče obvestili, da je prišlo do nevzdržne protipravne situacije in da jih prosimo  za intervencijo," je dodal. 

Grilc je Fištravcu med drugim dejal, da verjame, da bo lahko MOM v bližnji prihodnosti našla nove možnosti dokončanja obnove mariborskega gradu, saj je projekt vključen tudi v Nacionalni program za kulturo 2014–2017.









Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.