Šport > Moto športi
22 ogledov

Márquez: "Sanje so uresničene!"

Marquez Lorenzo motoGP Valencia
1/14
EPA
Španec Marc Márquez (Honda) je novi svetovni prvak v elitnem motociklističnem razredu motoGP. Na zadnji dirki v Valencii je bil tretji, kar pa je bilo dovolj za skupno zmago.

Marca Márquez je postal najmlajši svetovni prvak v elitnem razredu, naslov pa mu je moral prepustiti rojak Jorge Lorenzo (Yamaha), ki je danes sicer osvojil prvo mesto na dirki.

Pred zadnjo dirko sezone sta bila v igri za skupno zmago le še Lorenzo in Marquez, slednji je imel 13 točk naskoka in je moral le končati med prvimi štirimi. To je tudi naredil, sezono je tako končal s 334 točkami. Lorenzo je z osmo letošnjo zmago prišel do 330 točk, danes drugouvrščeni Španec Dani Pedrosa pa je skupno tretji s 300 točkami. Čeprav je na začetku dirke kazalo, da v divjem ritmu morda oba kandidata sploh ne bosta prišla do cilja, pa se je v zadnjem delu dogajanje umirilo; Márquez je premišljeno ostal na mestih, ki so mu zagotavljala naslov, in ni silil v ospredje, Lorenzo pa se je zadovoljil s posamično zmago in se sprijaznil s tem, da bo naslov predal mlajšemu tekmecu.

Po startu je bilo sicer nekaj ostrih bojev, Lorenzo je povedel z drugega mesta, mimo Márqueza je prišel tudi Pedrosa. Prav slednji je imel v boju z Lorenzom 21 krogov pred koncem tudi bližnje srečanje, po katerem sta morala oba nekoliko zavreti pred zavojem, kar je izkoristil Márquez in se odpeljal na začasno prvo mesto. A ne za dolgo, Lorenzo je bil kmalu spet v vodstvu, Pedrosa pa je v nadaljevanju prehitel tudi moštvenega sotekmovalca, takšen vrstni red pa je nato ostal do konca: 1. Lorenzo, 2. Pedrosa, 3. Marquez, v SP pa je to pomenilo, da je novinec v elitnem razredu ohranil še štiri točke naskoka ter se na koncu prešerno veselil naslova prvaka.

Serija rekordov v kategoriji ''najmlajši''

Marquez je pri 20 letih in 266 dneh postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini elitnega razreda, potem ko sta v tej sezoni v njegovi lasti tudi že dva rekordna dosežka, povezana s starostjo: bil je že najmlajši zmagovalec dirke in najmlajši dirkač s "pole positionom". Po starostnem (oziroma mladostnem) rekordu je prehitel Freddieja Spencerja (21 let in 258 dni), postal pa je tudi prvi novinec v najmočnejšem razredu po Kennyju Robertsu leta 1978 z lovoriko že v prvi sezoni. Ker je bil pred selitvijo v elitni razred prvak tudi v obeh šibkejših, pa se je mladi španski zvezdnik postavil ob bok le trem dirkačem, ki so se v 65 letih dirkanja na svetovni ravni doslej lahko pohvalili z naslovi vseh razredov: Miku Hailwoodu, Philu Readu in Valentinu Rossiju.

"Izpolnile so se mi sanje. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Nisem si mislil, da mi bo kaj takega uspelo že v prvi sezoni. Predvsem bi se rad zahvalil vsem, ki so mi pomagali do naslova, ekipi, družini, prijateljem," je po dirki razlagal presrečni novi prvak.,

Lorenzo se je vdal v usodo

Lanski prvak Lorenzo je čestital tekmecu in priznal, da ni imel veliko možnosti v boju za naslov: "Taktiko smo prepustili dogajanju. Imel sem nekaj ostrih bojev, a ko sem videl, da se je oblikovala trdna skupina, sem vedel, da imam malo možnosti, zato sem se osredotočil samo na to, da zmagam na dirki," je dejal zdaj že nekdanji prvak. V ozadju bojev za svetovni naslov so bili danes drugi dirkači; veteran Valentino Rossi je končal na četrtem mestu, peti je bil Alvaro Bautista, šesti pa Stefan Bradl.

Piqué čestital Marquezu

"Sanje so se mi uresničile! Nisem pričakoval tega v moji prvi sezoni v motoGP. Občutki so neverjetni, tudi zaradi številnih navijačev. Hvala Hondi in vsem, ki me spremljajo, to je zgodovinski trenutek v motoGP," je po dirki povedal novi svetovni prvak Marquez, ki mu je med prvimi hotel čestitati tudi branilec Barcelone Gerard Piqué.

Vinales prvak v razredu moto3

Odločitev o prvaku je danes padla tudi v najšibkejšem razredu moto3. V razburljivi preizkušnji si je domačin Maverick Vinales v zadnjem krogu zadnje dirke privozil vodstvo, zmago in s tem tudi naslov. Drugi je bil Jonas Folger, tretji pa Alex Rins, ki je bil danes tudi kandidat za naslov; tretji tekmec v boju za skupno zmago Luis Salom pa je padel v 14. krogu.

V razredu moto2 pa je bil prvak že znan pred dirko v Valencii; Pol Espargaro danes sicer dirke ni končal in je padel, domačo zmago pa si je privozil še en Španec Nicolas Terol, drugi je bil njegov rojak Jordi Torres, tretji pa Francoz Johann Zarco.

VN Valencie, MotoGP, izidi:          

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 46:10,302
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) + 3,934
3. Marc Márquez (Špa/Honda) 7,357
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 10,579
5. Alvaro Bautista (Špa/Honda) 14,965
6. Stefan Bradl (Nem/Honda) 24,399
7. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 29,043
8. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 39,893
9. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 53,196
10. Michele Pirro (Ita/Ducati) 1:02,983

Skupni seštevek SP:

1. Marc Márquez (Špa/Honda) 334
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 330
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 300
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 237
5. Cal Crutchlow (VBr/Yamaha) 188
6. Alvaro Bautista (Špa/Honda) 171
7. Stefan Bradl (Nem/Honda) 156
8. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 140
9. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) 126
10. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 116

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.