Slovenija
940 ogledov

Martin Uhernik: Največja sodna zmota spet aktualna

Uhernikovi (na fotografiji v ospredju Martin Uhernik, v ozadju njegov sin Martin Žurnal24 main
Martin Uhernik. Po krivem obdolžen, obsojen na podlagi indicev in vaških govoric, kar je potrdil sodnik, ki ga je na koncu oprostil, je poosebljena največja (znana) zmota slovenskega pravosodja. Njegova zgodba zopet postaja aktualna z dokumentarno igranim filmom, ki bo premiero v Novem mestu doživel prihodnjo soboto. V filmu se pojavi tudi Uhernik sam.

Zgodba Martina Uhernika je znana; leta 1974 so v potoku pod Gorjanci našli truplo domačina Jakoba Luzarja. Policija je v preiskavi po pičlih dveh dneh našla "krivca", takrat 37-letnega Uhernika in njegovo leto dni starejšo ženo Ano. Na Dolenjskem so se takrat soočali z več nerazrešenimi umori, zato naj bi bila preiskava deležna pritiskov "z vrha". Sojenje na novomeškem sodišču se je začelo že čez pol leta. Zaradi pomanjkanja dokazov so zakonca na sodišču oprostili, a tožilstvo je doseglo ponovno sojenje; leta 1977 je bil Uhernik obsojen na osem let zapora, njegova žena na dve. Njuna otroka sta ostala brez staršev na prostosti.

Preiskava in sojenje sta vsebovala številne napake, a zakonca sta vendarle morala v zapor. Ana je po odsluženi kazni kmalu umrla, Martin je zadoščenje v obliki opranega imena dosegel komaj čez 32 let. Država mu je leta 2007 prisodila okrog 160 tisočakov odškodnine, odškodnino za otroka in za izgubo dohodka, ker je leta preživel v zaporu, je zavrnila.

Snemanje - Sramota | Avtor: KUD Vesel teater KUD Vesel teater

Sramota

Zgodba največje znane zmote slovenskega pravosodja oživlja režiser Boris Jurjaševič, ki je v koprodukciji Casablanca film production, RTV Slovenija in italijanske hiše Quasar posnel zgodbo družine Uhernik. Gre za dokumentarno igrani film, v katerem se na kratko pojavi tudi Martin Uhernik sam, like pa upodabljajo naturščiki, dolenjski ljubiteljski igralci, ki delujejo v več ljubiteljskih gledališčih.

“K sodelovanju nas je povabil producent Igor Pediček, nam predstavil projekt in povedal, da je dokumentarni del filma že posnet, lotevajo se še igranega. Vprašal nas je, če bi nas projekt zanimal,” pove Sandi Bradač, član KUD-a Vesel teater iz Dolenjskih Toplic, ki v filmu upodobi po krivem obsojenega. Topliški igralci so se povezali s kolegi iz Prečne in Otočca, sledila je nekakšna avdicija, komu bi katera vloga ustrezala, ostalo je hitro sledilo.

Snemanje - Sramota | Avtor: KUD Vesel teater KUD Vesel teater
Snemanje - Sramota | Avtor: KUD Vesel teater KUD Vesel teater


“Snemali smo lani oktobra, vse je bilo končano v devetih snemalnih dneh v Žužemberku, Gabrju, novomeških zaporih in sodišču ter v zaporu Ig v Ljubljani. Avgusta je bila končana tudi montaža, ogledi filma sledijo oktobra,” pove Vanja Lukšič, ravno tako članica topliškega društva, sicer pa vodja projekta in hkrati igralka, ki v filmu upodobi Uhernikovo ženo. Film bo premierno 7. oktobra predstavljen v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine, sledili bodo ogledi po več dolenjskih krajih. “Pripravili bomo celovečerni program, v okviru katerega bo sprva predstavljen kratki film istega režiserja, sledil bo ogled filma Sramota, nato bo pogovor z ustvarjalci in sodelujočimi ter druženje z gledalci. Radi bi dobili njihov odziv,” pravi Lukšičeva.

Sama je po ogledu filma povedala, da zgodba gledalca res gane, ob takšni pripovedi je težko ostati hladen. “Želimo si, da bi tudi Martin Uhernik prišel na premiero filma v Novo mesto. Veseli bomo, če bo. Veseli bomo tudi vseh ostalih gledalcev. Želimo si, da bi si film ogledal čim širši krog ljudi, nenazadnje gre za zgodbo, ki je še kako aktualna tudi dandanes," sklene Lukšičeva. Film bo predvajala tudi javna televizija.

Sramota - oglas | Avtor: KUD Vesel teater KUD Vesel teater

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • micika 20:26 03.oktober 2016.

    to vem k mi je st.mati govorila,več ne smem,sm zdrava za rešt še ;)

  • micika 20:24 03.oktober 2016.

    men stara mama rekla da ga je un k košarko igra,a v rešt neče....ma pitaj boga

  • micika 20:23 03.oktober 2016.

    v kaki državi mi to živimo še zmeraj,kjer nekdo podkupi sodnika starega,okrivi enega malega človeka,pol pa tkole,še vedno se to dogaja,sramota res ena velika sramota in ubogi otroka kaj sta morala vse dat čez,ni jima blo lepo ne