Svet
423 ogledov

Martinčki ovirajo gradnjo železnice

Martinček EPA
Začetek gradnje hitre železnice v bližini Stuttgarta je ustavljen zaradi neobičajnega razloga; na tisoče martinčkov je mesto, kjer bi morali začeti z gradnjo predora, izbralo za svoj dom. Stroški premestitve z zakonom zaščitene živalske vrste pa so tako visoki, da projektantom povzročajo silne glavobole.

Začetek gradnje hitre železnice med Wedlingenom in Ulmom se je zdel le še vprašanje časa; investitorji so vsa potrebna dovoljenja pridobili že pred letom dni. Projekt je vendarle zaustavljen, in sicer zaradi z zakonom zaščitenih martinčkov, ki so jih pri pregledu trase odkrili na tisoče, je za nemške medije potrdil predstavnik investitorjev Joerg Hamann.

"Z deli smo želeli začeti še pred letošnjo pomladjo, a izgubili smo že tri, štiri mesece," je povedal Hamann. Težava je v tem, ker lahko martinčke premeščajo le v določenem obdobju leta, nikakor pa ne med njihovo hibernacijo ai razmnoževanjem. "Upamo, da nam bodo pristojni dovolili s premeščanjem najkasneje avgusta. V nasprotnem primeru, bi bil lahko začetek gradnje premaknjen do prihodnje spomladi."

Preusmeritev pozornosti?

Martinček je ogrožena živalska vrsta, strogo zaščiten je tudi v Sloveniji. Nemški aktivisti za zaščito živali pri tem menijo, da so martinčki le izgovor investitorjev, ki da imajo druge težave, ki v resnici odlagajo začetek gradnje.

Za rešitev težave predlagajo dve opciji; ena je, da na območju postavijo nekakšno plastično podlogo, zaradi katere bi martinčki sami odšli, druga, dražja, pa je fizična premestitev kuščarjev.

"Martinčki so na seznamu ogroženih vrst in sodijo v isto kategorijo kot naprimer rjavi medved ali orel. Kaj bi bilo. le bi v Wendligenu naleteli na rjave medvede namesto na martinčke," sprašuje predstavnik nemške skupine za zaščito živali Prijatelji zemlje Gerhard Pfeifer.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:24 14.april 2016.

    Cerar je kapitalističen martinček, Janša pa kapitalističen Martin. Izberi svoj strup.

  • šport.ribič 17:36 13.april 2016.

    Takih martinčkov imamo pri nas poln DZ z na čelu glavni in največji martinček Cerar,ki ima cel kup izgovorjev in nobene rešitve!