Šport > Nogomet
13 ogledov

Martino: "Če bi bil Nizozemec, ne bi toliko govorili"

Martino Barcelona Real Sociedad Liga BBVA Španija prvenstvo EPA
Barcelonin trener Gerardo Martino je moral na ponedeljkovi novinarski konferenci odgovarjati na nova vprašanja o spreminjanju sloga igre Kataloncev.

O "direktnosti" Barcelone so se v Španiji pogovarjali že vse od začetka sezone, toda sobotna ligaška tekma proti Rayu Vallecanu je razprave ponesla v nove višave. Rayo je kot prva ekipa od leta 2008 premagal Katalonce v posesti žoge, kar je za mnoge privržence nizozemske šole v Kataloniji seveda nekaj nepredstavljivega.

"Ne moti me ta debata," je v ponedeljek zatrdil novi trener Gerardo Martino. "Ko obstaja ekipa, ki je sijala s svojo izjemnostjo, se vedno pojavljajo takšne reči, še posebej, ko trener ni niti iz domače hiše niti Nizozemec. Mene zanima le, v kakšnem stanju je ekipa, to me zanima. Vidim jih kot čvrste in mirne, to pa mi daje pomirja."

Mučijo ga tudi zaradi Inieste

Martinova Barça se še vedno ponaša s stoodstotnim izkupičkom na začetku španske La Lige, kjer je Real Madrid že zaostal za dve točki. Kljub vsemu Martino nima miru, poleg namigovanj o prenavljanju sloga se otepa tudi vprašanj o vezistu Andrésu Iniesti, ki igra zelo malo.

"Posest je pomembna. Za Barcelono zelo, ampak morate gledati tudi na značilnosti nasprotnikov, na nedavne dogodke in dejstvo, če gre za enakega trenerja. Posest proti Rayu je bila v lanski sezoni 55 %, tudi to ni bilo toliko, kolikor je Barcelona navajena. Rayo je bil po količini posesti drugi v ligi. Potrebno je analizirati vse. Dimenzija igrišča bolj ustreza njim, ampak ni pomembno," je nadaljeval Martino.

Zaradi 0,2 % "spreminja vse"

"Iniesta? Nihče ne more niti pomisliti, da Andrés ni igralec prve postave. Jasno, da je. Zelo se je izpraznil poleti in na pripravah. Potrebuje svoj čas, da bi spet ujel ritem," pa je dodal o španskem reprezentantu, ki od kluba bojda pričakuje tudi novo pogodbo, s katero bi postal tretji najbolje plačani član Blaugrane.

Martino je moral odgovoriti na še eno vprašanje o domnevno spremenjenem slogu igre, ki so ga Barceloni vcepili nizozemski igralci, na čelu z Johanom Cruyffom, čeprav se je sam že večkrat označil za privrženca tega sloga:

"Nisem prišel spreminjat ničesar. Če se pod vprašaj postavlja povprečno posest, je bila ta v lanski sezoni 66 %, letos pa je 65,8 %. Če se zaradi teh 0,2 pravi, da spreminjamo vse ... In če se govori o dolgih podajah, bi rad spomnil, da je tukaj igral Rafa Márquez, zato tukaj nihče ne počne nečesa, česar ni bilo moč videti že prej."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.