Zdravje > Prehrana
67 ogledov

Maslo le ni tako zelo slabo

Žurnal24 main
Maslo si je skozi čas prislužilo naziv nezdrave hrane, a so ga strokovnjaki v najnovejši raziskavi znova analizirali.

Strokovnjaki s Friedman School of Nutrition Science and Policy z Tufts University iz ZDA so v Plos One objavili zanimive ugotovitve svoje raziskave. Ugotovili so, da je uživanje masla le rahlo povezano z višjo smrtnostjo, niso pa zaznali nobene povezave med uživanjem masla in srčno-žilnimi boleznimi. Ugotovili so celo rahel pozitiven učinek pri zaščiti pred sladkorno boleznijo. Strokovnjaki so v raziskavo vključili kar 636.151 oseb.

Nepomembna korelacija 

Osebe, ki so bile vključene v raziskavo, so povprečno zaužile 14 gramov masla na dan. V času raziskave je umrlo 28.271 ljudi, zabeležili so 9.783 primerov srčno-žilnih bolezni in 23.94 primerov diabetesa. Raziskava je pokazala na zelo majhno in nepomembno korelacijo med uživanjem masla in smrtnostjo. Zaznali so rahel zaščitni učinek pred sladkorno boleznijo, a morajo te rezultate še dodatno raziskati, da bi podali zanesljive odgovore. Domnevajo, da je pozitiven učinek povezan prav z mlečno maščobo.

Avtorji raziskave sicer pojasnjujejo, da maslo ni ravno najbolj zdrava izbira, a da je veliko hrane, ki je mnogo bolj škodljiva. Izpostavili so denimo sladkor in škrob, ki mu številne raziskave dokazujejo velike negativne posledice za telo.

 

 
Komentarjev 1