Šport
20 ogledov

Žagar po smoli brez osmega mesta

Matej Žagar Profimedias
Na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v speedwayu je v Melbournu slovenski dirkač Matej Žagar prišel do polfinala, a je tudi z novimi 11 točkami v skupnem seštevku sezone ostal brez želenega osmega mesta. Naslov svetovnega prvaka za sezono 2016 je osvojil ameriški veteran Greg Hancock, za katerega je to že četrta lovorika v karieri.

Z dirko za VN Avstralije se je po 11 preizkušnjah končala letošnja sezona serije Grand Prix. Današnjo zadnjo je dobil domačin Chris Holder pred Britancem Taiem Woffindnom in Poljakom Bartoszem Zmarzlikom, Matej Žagar pa je bil na koncu šesti.

Že pred začetkom v Melbournu pa je bilo jasno, da bo prvak Greg Hancock. Edini tekmec, ki bi Američana lahko teoretično premagal, je bil Avstralec Jason Doyle, ki pa se je moral domači dirki odpovedati, ker še vedno čuti posledice hudega padca na dirki v Torunu.

Hancock, ki velja za pravo legendo tega športa, je tako pri 46 letih na svoji 202. dirki na najvišji ravni (ima 21 posamičnih zmag) postal svetovni prvak četrtič po letih 1997, 2011 in 2014. Holderju, svetovnemu prvaku iz leta 2012, nazadnje ni uspelo priti do končne medalje v SP. Drugo mesto na dirki in srebrna medalja v SP sta šla v roke lanskemu prvaku Woffindnu, tretja stopnička in končni bron pa Zmarzliku.

Žagar je danes lovil osmerico, ki ima neposredno zagotovljen nastop v SP tudi v naslednji sezoni. Pred startom je imel za želenim ciljem kot deveti tri točke zaostanka.

Izenačen boj za osmo mesto

Na dirki je Žagar po slabšem začetku, ko je v svoji drugi vožnji celo ostal brez točke (imel pa je nekaj sreče v tretjem nastopu, ko so zaradi nešportne poteze za vso dirko diskvalificirali novopečenega prvaka Hancocka in je Žagar kljub tretjemu mestu v cilju dobil točko več), nanizal dve zmagi, tako da si je zanesljivo privozil polfinale. Po rednem delu dirke so bili v izjemno izenačenem boju za osmo mesto štirje dirkači, Niels Kristan Iversen, Antonio Lindbaeck in Maciej Janowski so imeli po 90 točk, Žagar pa 89.

Slovenec je v polfinalu po dobrem začetku končal kot tretji, ostal brez finala, z eno samo točko pa je bil nazadnje slovenski prvak tudi le za točko prekratek za uresničitev cilja. Ostala je še trohica upanja, saj bi v primeru, da bi Iversen v drugi polfinalni vožnji ostal brez točk, moral z Žagarjem in Poljakom Janowskim v dodatno vožnjo, ki bi med temi tremi odločila o zadnjem stalnem mestu v SGP 2017. A je Iversenu v zadnjem krogu uspelo privoziti na tretje mesto in sanj o čudežni rešitvi je bilo konec.

Iversen je bil na koncu sezone osmi z 91, Žagar pa deveti z 90. Zdaj mora čakati na odločitev komisije, ki odloča o štirih voznikih, ki bodo za naslednjo sezono dobili posebno povabilo in s tem stalno vozovnico za nov boj za naslov svetovnega prvaka.

Izgubil kompresijo

"Dirko sem začel in osvojil dve točki z motorjem, ki mi je prinesel zadnja dva finala, v drugem nastopu pa je povsem izgubil kompresijo, kar je pomenilo žal tudi nič točk. Naslednje štiri vožnje sem odpeljal z rezervnim motorjem in iz njega izmolzel vse, kar se je dalo," je po dirki povedal Žagar in dodal: "V končno osmerico mi sicer za vsega eno točko ni uspelo, a zadovoljen sem, da sem po dolgih letih sezono končal tako močan in tako visoko. Roko na srce zato tudi verjamem, da imam res veliko možnosti, da dobim za naslednjo sezono stalno povabilo in tako nadaljujem kariero v družbi najboljših na svetu, kamor tudi spadam."

Morda lahko računa tudi na to, da krovna zveza FIM in BSI, podjetje, ki je lastnik pravic za organizacijo tega tekmovanja, v petnajsterici stalnih voznikov vedno potrebujejo tiste, ki prihajajo iz zanje najpomembnejših trgov.

V speedwayskem svetu domnevajo, da bodo v petnajsterico povabili Danca Nickija Pedersena, enega Britanca, povabilo bi lahko prejel še Rus Emil Sajfutdinov, tako da še vedno ostaja eno mesto, ki bi ga lahko zasedel prav Žagar.

Dobre pa so tudi možnosti za VN Slovenije v sezoni 2017; za zdaj še ni uradne potrditve, toda vse kaže na to, da bodo v Sloveniji spet na delu najboljši vozniki sveta, že premierna dirka sezone bi lahko bila, tako kot letos, v Krškem.

SP v speedwayu, Melbourne:

1. Chris Holder (Avs) 17 točk
2. Tai Woffinden (VBr)
3. Bartosz Zmarzlik (Pol) oba 15
4. Antonio Lindbaeck (Šve) 14
5. Niels K. Iversen (Dan) 12
6. Matej Žagar (Slo) 11
7. Michael Jepsen Jensen (Dan) 10
8. Piotr Pawlicki (Pol) 8
...

Končni vrstni red v SP 2016 (11):

1. Hancock 139 točk 
2. Woffinden 130
3. Zmarzlik 128
4. Holder 126
5. Doyle 123
6. Pawlicki 99
7. Lindbaeck 93
8. Iversen 91
9. Žagar 90
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.