Slovenija
48 ogledov

Matevž Lenarčič začenja nov podvig s svojim letalom

slovenija 26.05.13, Matevz Lenarcic, prihod Matevza Lenarcica, na brnisko letali Anže Petkovšek
Pilot Matevž Lenarčič se je danes ob 6. uri s portoroškega letališča odpravil na pot okoli sveta. Po prvi etapi, ki bo trajala približno 10 ur, se bo ustavil na letališču v kraju Jerez na jugu Španije. Za celotno pot bo potreboval približno mesec dni, na njej pa načrtuje 13 postankov.

Po prvi postojanki v Španiji se bo Lenarčič odpravil naprej do Zelenortskih otokov, preko osrednjega Atlantika na Karibe, do južnega dela Severne Amerike, Havajev, prek Maršalovih otokov, od Guama do Malezije, prek Šrilanke, Indijskega oceana, Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije.

Za najdaljšo etapo, v kateri bo preletel 4200 kilometrov od Bornea do Šrilanke, bo predvidoma potreboval okoli 19 ur.

Tokratna odprava okoli sveta je sicer del programa GreeLight WorldFlight, v okviru katerega je Lenarčič leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leta 2013 pa še polet na Severni tečaj.

slovenija 26.05.13, Matevz Lenarcic, prihod Matevza Lenarcica, na brnisko letali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
S projektoma so dokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in relativno poceni način.

Polet bo dolg 42 tisoč kilometrov

S poletom, dolgim 42.000 kilometrov, želijo pridobiti čim več podatkov o koncentraciji, izviru in poreklu črnega ogljika vzdolž celotne poti.

Posebnost misije je tudi v tem, da bo merjenje potekalo na višini treh kilometrov, kjer meritve doslej še niso bile opravljene. Naprava za merjenje črnega ogljika aethalometer, ki so ga za misijo izdelali v podjetju Aerosol, bo tako zbirala podatke o koncentraciji, izviru in poreklu črnega ogljika vzdolž celotne poti.

V tokratnem poletu bo prvič sodeloval tudi vremenoslovec Andrej Velkavrh, ki bo Lenarčiča obveščal o pričakovanih vremenskih razmerah.

Matevž Lenarčič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • s.i.k. 13:15 25.marec 2016.

    .?kaj neki je črni ogljik ( ?a obstajata tudi modri in zeleni ) . Upam, da izsledkov ne bodo priRedili. Srečno pot mu želim.

  • Papaja Popi 08:33 25.marec 2016.

    Andrej VelkavrhČe bo tako uganil vreme, kot za Slovenijo, potem upam, da letalo ne pade dol.