Slovenija
1002 ogledov

Vpis v vrtec: Ne splača se mi iskati službe ...

otrok vrtec deklica Shutterstock
"Pred septembrom se mi ne splača iskati službe," pravi naša bralka, ki se ji aprila izteče porodniška za drugega otroka.

Sistem vpisa v vrtec diskriminira otroke, ki se rodijo potem, ko je razpis za vpis že zaključen, je prepričana naša bralka. Praviloma gre za otroke, ki so rojeni od aprila do septembra. 

Porodniška se naši bralki izteče aprila, da bi otroka pred septembrom vpisala v vrtec, pa ni mogoče. Lani ga namreč še ni mogla prijaviti za vpis, ker še ni bil rojen. Če bi bil rojen v začetku marca, bi bil uvrščen na čakalni seznam in bi ga v vrtec vpisali, ko bi se ji iztekla porodniška. 

Ker otroka do septembra ne more vpisati v vrtec, bi morala zanj plačevati zasebno varstvo, ki stane okrog 400 evrov na mesec. Za prvega otroka plačuje okrog dvesto evrov vrtca. Zdaj razmišlja, da bi prvega otroka poleti vzela iz vrtca in izkoristila rezervacijo, saj bi tako "privarčevala" 650 evrov na mesec, izkoristila bo še nadomestilo za brezposelnost, ki ji pripada, saj se ji je pred porodniško iztekla pogodba za določen čas. Službe pred septembrom, ko bosta šla oba otroka v vrtec, tako ne bo iskala, čeprav nima kakšne posebne želje, da bi bila varuška. 

Absurdna ureditev

Ureditev, da otroka, ki se rodi po zaključku razpisa za vpis, v vrtec ne moreš vpisati v vrtec, se ji zdi absurdna. Če je otrok rojen pred zaključkom razpisa, starši lahko oddajo vlogo in ga je v vrtec mogoče vpisati na dan, ko (navadno materi) poteče starševski dopust. 

V Mestni občini Ljubljana je vpis v vrtce letos potekal do 15. marca, za otroke, ki se bodo šele rodili, pa vloge ne v Ljubljani ne drugje ni mogoče oddati. To pomeni, da bo otrok, ki se je rodil 16. marca letos, lahko šel v vrtec šele 1. septembra prihodnje leto, mama pa bo morala že februarja v službo, to pa pomeni sedem mesecev plačevanja za zasebno varstvo in dobrih dva tisoč evrov stroškov. 

Vpis v litijske vrtce se je za zdaj zaključil le v enem vrtcu, kjer je ostal pro | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Teorija: otroka je mogoče vpisati vse leto

V teoriji je sicer otroka mogoče vpisati vse leto, a mesto tak otrok dobi le, če so mesto pred tem dobili že vsi otroci, ki so po končanem razpisu za vpis ostali na čakalnem seznamu. Na tem seznamu je trenutno (6. aprila letos) 316 otrok, kar pomeni, da je vsak 12. otrok, ki so ga starši želeli vpisati v vrtec, ostal na čakalnem seznamu. Občina je namreč prejela 3902 vlogi za vpis v vrtec. 

Tudi v Mariboru je mogoče vlogo oddati po razpisu za slabih tisoč mest v vrtcih, ki se je letos zaključil 31. marca, a se otrok lahko vpiše le, če je prosto mesto. 

V Kamniku se je razpis zaključil 17. marca. "Otroci, ki ne bodo sprejeti v vrtce prve izbire v prvem krogu, bodo uvrščeni na Centralni čakalni seznam. Vloge je mogoče oddati kadarkoli med letom, vendar pa v tem primeru vlog ne obravnava komisija, prav tako niso uvrščeni na Centralni čakalni seznam. Mesto v vrtcu jim je ponujeno, če oddelki niso polno zasedeni in če na Centralnem čakalnem seznamu ni otrok, ki bi jih lahko sprejeli na omenjena prosta mesta (in ki imajo pri sprejemu prednost). Uvrščeni so na interni čakalni seznam vrtca," so pojasnili na Občini Kamnik. 

1. septembra mesto v vrtcu najprej dobijo vsi otroci, katerih starš je zaključil s starševskim dopustom, drugi čakajo, da se sprosti kakšno mesto, pri tem pa imajo prednost otroci, ki so na centralnem čakalnem seznamu, kamor »prepozno« rojeni ne morejo.

"Ko otrok, ki je uvrščen na Centralni čakalni seznam (oziroma na seznam ni uvrščen, pa na Centralnem čakalnem seznamu ni otrok, ki bi imeli prednost pri sprejemu), izpolnjuje pogoje za sprejem ter obstoji v vrtcu prosto mesto, vrtec povabi starše k vpisu," so pojasnili na Občini Kamnik. 

Tudi v Kranju, kjer so razpis zaključili že 10. marca, se otroci, ki "zamudijo" ta rok, uvrstijo na čakalni seznam posameznega vrtca. 

Vse je polno že 1. septembra

Podobna ureditev je tudi v Občini Ivančna Gorica. Otroka je mogoče vpisati vse leto, a praviloma že 1. septembra zapolnijo vsa mesta in kasnejši vpis ni več mogoč, če se kakšen otrok ne izpiše. Pa tudi v tem primeru na njegovo mesto pride otrok s prednostnega vrstnega reda, ki ga je na podlagi razpisa oblikovala komisija, ne pa otrok, ki se je rodil prepozno, da bi starši lahko oddali vlogo. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • BojanBojan 13:32 12.april 2017.

    Dragi Kolibri, neumnosti, da jih ne izpustijo iz svojih peruti je en večjih bedarij. Skoraj vsak "otrok" bi rad zaživel "na svojem", vendar enostavno ne more! Najprej moraš imeti službo. In to stabilno, da ti banka lahko da kredit! In ...prikaži več potem moraš imeti še povprečno plačano službo, da lahko dobiš toliko kredita, da lahko kupiš stanovanje. Večina bi šla, pa ne more! Ja, se pa najdejo tudi "Hotel mama" otroci. Res je. Vendar, postavi se v vlogo nekoga, ki ima 28 let in službo s plačo 800€! Koliko kredita lahko dobi? In če sta dva?! Koliko že? Za hišo? Malo morgen! Za stanovanje?! JA, garsonjero v Zgornji Kungoti!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:33 11.april 2017.

    Ode, to kar si napisal, sploh nima nobene veze s člankom.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:22 11.april 2017.

    Prvo: Recimo osebno primer poznam Avstrija. Nikjer nisem napisala da dobijo ženske 90-100% porodniške. Če je porodniška dalj časa, se temu primerno zmanjša tudi mesečno nadomestilo. Traja lahko 1-3 leta. Otroci gredo v vrtec, ko so stari 3 leta. Pred ...prikaži več tem letom lahko najameš Taggesmutter - oziroma dnevno varuško.Drugo: To kar vi govorite, so lene osebe, razvajene, ne pa čustveno neuravnovešene. Pojma nimate o čem blebetate.