Zdravje > Otrok
256 ogledov

Tako ne boste pregorele

mama Shutterstock
Izgorelost je pogost spremljevalec mladih mamic, opozarja specializantka psihoanalitične psihoterapije Eva Kokol. To negativno vpliva tudi na partnerstvo in otroka.

"Postati mama je eden izmed najlepših in najbolj izpopolnjujočih dogodkov v življenju, poleg tega pa zahteva tudi veliko mero psihične in telesne prilagodljivosti," pravi Eva Kokol. Za par, ki se mu rodi otrok, se po njenih besedah začenja novo neznano obdobje, ki prinaša veliko izzivov.

Pojasnjuje, da se z rojstvom otroka rodi tudi vloga staršev. "Pomemben prehod, ki ga doživlja mlada mamica je, da se že od nosečnosti naprej začne razvijat potreba po skrbi in negi malega bitja, ki raste v njej. Usmerjenosti vase in svojih potreb se preusmeri na malo bitje," opisuje. Dodaja pa, da se resnično soočanje z vlogo mame začne z rojstvom, ko je potrebnega veliko več odpovedovanja in prilagajanja, nege ter skrbi za novorojenčka.

Potrebno je zaupati vase 

Po besedah Eve Kokol je v tem obdobju zelo pomembno, da je mlada mamica v stiku s seboj in kot ženska zaupa v svoj razvoj kot mama: "Zaupanje svojim instinktom, poslušanje sebe in uglaševanje z otrokom mora biti prvo vodilo materinstva." Ugotavlja pa, da je pogosto ravno nasprotno. Poplave informacij, priporočil ter nasvetov mlado mamico popolno zbegajo in ji dajejo sporočilo: “Moraš biti popolna, nisi sposobna mati, če vsemu nisi kos“. S tem pritiskom je mlada mamica po njenih besedah soočena že od rojstva naprej, zaupanje vase upada, kar posledično poveča občutek nemoči in strahu.

"Pričakovanja družbe so žensko postavile v vlogo vsemogočnega bitja, poleg fizične privlačnosti, urejenosti, bleščeče pospravljenega doma, so še poslovno uspešne in ob tem z lahkoto vzgajajo še bolj uspešne otroke," pravi. Opozarja, da se pojavijo problemi, ko ženska ne sledi sebi, temveč skuša biti popolna na vseh področjih. Logična posledica je, da se ob materinstvu, ki je za žensko prelomnica življenja, pokažejo vse ranljive točke, ki jo posledično vodijo v izgorelost: "Že prej je bila preobremenjena z zahtevami po popolni ženski, zdaj nosi še zahteve otroka, kar je za mnoge preveč."

Ostalim zahtevam recite "stop" 

"Samo srečna mama je dovolj dobra mama. Zato recite ostalim zahtevam stop. Uglašenost na svoje potrebe, pomeni tudi uglašenost na potrebe dojenčka. Opustitev ideala popolnosti, zaupanje svojim sposobnostnim ter zaznavanje potreb dojenčka je ključ do vloge materinstva," svetuje Eva.

Povezovanje z novorojenčkom, spoznavanje njegovega ritma in uglaševanje nanj poteka po njenih besedah v skladu s sproščenostjo in odprtostjo matere. "Pravijo da so dojenčki kot spužve, vsrkajo vsak sleherni emocionalni signal in ga zrcalijo navzven. Veliko raziskav je pokazalo, da se stres mamice prenaša na otroka, saj je otrok še vedno nevidno povezan z mamo," pravi.

zivljenje 05.02.14. dojencek, macka, mama, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Vključi naj se tudi partner

"Ko se mati uskladi z ritmom otroka, naj se vključi tudi partner. Za moške je vloga očetovstva pogosto povezana z prevzemanjem večje odgovornosti," pravi in dodaja, da zanje ni enostavno. Postati morajo namreč moški, ki skrbi za družino z ranljivo žensko in še bolj ranljivim dojenčkom, poleg tega mu je odvzeta pozornost partnerke, ki jo sedaj nujno potrebuje novorojenček.

"Oče je lahko v veliko pomoč, pomembno je, da si porazdelita odgovornosti in naloge. Nov ritem se tako ustvarja tudi v partnerstvu," opisuje. Ljubeč partner lahko podpira svojo drago že v majhnih potezah, ko skuha kosilo, prevzame del nege dojenčka, pričara trenutke sprostitve in se čim bolj prilagodi ritmu dojenčka in mame.

"Ne ulovite se v zagato materinstva"

"Biti mama je za nekatere ženske smisel življenja, in so kot rojene za to vlogo, nekatere se iščejo malce dlje. Na koncu je za otroka pomembno samo to, koliko ljubezni in sprejemanja je prejel," pravi Eva.

Opozarja, da se matere ne smejo uloviti v zagato materinstva, "saj vas lahko ta vloga tako prevzame, da pozabite na vse ostalo."

V obdobju prvih dveh let je po njeni oceni res velikokrat pomembno, da opustite svoje potrebe zaradi otroka, nikakor pa to ni priporočljivo početi celo življenje: "Nekatere ženske se izgubijo v materinstvu, tako da pozabijo nase, nimajo več svojih želja, se zapustijo ... Vse kar počnejo, je samo za otroka, ob tem je na stranskem tiru tudi partner."

Meni, da je zelo pomembno, da mlada mamica zmore prehod v popolno povezanost z otrokom in potem opuščanje tega, ko otrok postaja bolj samostojen: "Vrnitev spet k sebi in svojem partnerju, kjer starševstvo nadaljujeta na enakopravni ravni, je del uspešnega materinstva."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.