Šport
126 ogledov

Hrvat šokiral avstrijske delodajalce

Matija Kvasina Wikipedia
Hrvaški kolesar Matija Kvasina je bil zaradi dveh pozitivnih dopinških testov izključen iz ekipe Felbermayr Simplon Wels.

V vodstvu avstrijske ekipe Felbermayr Simplon Wels so potrdili, da so sinoči izvedeli za pozitiven test Matije Kvasine, zato so ga nemudoma izključili iz ekipe in poslali domov. Dejali so, da so ob novici šokirani.

Petintridesetletni kolesar je bil pozitiven na dopinških kontrolah konec maja (26. in 28.) med zmago na dirki Valonska puščica v Luksemburgu, poroča spletni portal cyclingnews.

Na obeh kontrolah so v telesu Kvasine našli sledove eksperimentalne droge molidustat, ki deluje kot višinski trening, ko pomanjkanje kisika spodbudi telo k proizvajanju eritopoetina (Epo), s čimer izboljša sposobnost prenosa kisika do mišic, tako da se te pozneje utrudijo.

Kvasina je prvi kolesar, pri katerem so protidopinški nadzorniki našli omenjeno prepovedano sredstvo, ki so ga v medicini sicer razvili za zdravljenje pacientov z odpovedjo ledvic, ki sami po sebi ne izdelajo dovolj Epa, da bi bili zdravi.

Komentarjev 2
  • Dušan Jakič 19:56 11.julij 2017.

    Pa kaj se čudiš človek, saj je vsak dan isto :) pač, ni dnarja za lektorja :P

  • Janez_53 19:56 11.julij 2017.

    Ni ERITOPOETIN, ampak ERITROPOETIN. Zadnji odstavek v članku je pa sploh "cvetka": "...ki sami po sebi ne izdelajo dovolj Epa, da bi bili zdravi". Kakšna slovenščina je pa to, za hudiča?