Šport > Nogomet
69 ogledov

Matilde si želijo več denarja

Avstralska ekipa EPA
Avstralske nogometašice si želijo boljših pogojev za igranje v nogometni reprezentanci. Predvsem si pa želijo višjih nagrad - trenutno dobijo le desetino tistega, kar pripada moškim.

Avstralske nogometne reprezentantke bi morale dobiti bolj privlačne pogoje, vključno z višjimi postavkami za tekme, pravijo v vodstvu sindikata avstralskih igralk, ki so na svetovnem prvenstvu v Kanadi presenetljivo izločile zvezdniško ekipo Brazilije in se zavihtele v četrtfinale.

Ženska avstralska ekipa, znana tudi pod vzdevkom Matilde, si želi večjih nagrad in boljših pogojev za igranje v nogometni reprezentanci. Po zdajšnji pogodbi bodo igralke dobile zgolj 516 evrov v boju za polfinale. Za primerjavo - moška avstralska ekipa dobi po več kot 5800 evrov za igranje v četrtfinalu podobnih tekmovanj, v to pa niso všteti še bonusi.

"Trenutno morajo Matilde nogomet kombinirati s službami in tudi s študijem. Toda igranje za reprezentanco zahteva poln delavnik. V kampu so bile 120 dni v zadnjih šestih mesecih, ločene so od družin, zato je zelo težko uravnotežiti vse skupaj," pravijo v sindikatu igralk.

Pogodba z avstralsko zvezo poteče julija, zato si sindikat prizadeva, da igralke dobijo "pošten in primeren delež prihodkov", čeprav to ne pomeni, da bodo dobile enako plačilo kot moški.

Matilde, ki imajo minimalno letno igralsko pogodbo v višini 14.400 evrov, so za vsako tekmo v skupinskem delu svetovnega prvenstva prejele po 343 evrov, če jim uspe priti v finale, pa bodo dobile po tisoč evrov.

"Socceroos", moška različica Matild, ki so letos osvojili azijsko prvenstvo, so dobili po več kot 5000 evrov na tekmo v skupinskem delu, premije pa so naraščale do finala, kjer so znašale skoraj 8000 evrov.

Kitajke pa bodo, denimo, za preboj v četrtfinale dobile bonus v višini 142.000 evrov. Večina reprezentantk sicer dobiva mesečno plačo v višini 431 evrov, kar je manj kot znaša povprečna kitajska plača (595 evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.