Šport > Nogomet
61 ogledov

Matjaža Keka za selektorja!

matjaž kek EPA
Na Hrvaškem se po razrešitvi Nike Kovača z mesta selektorja trudijo poiskati novega prvega moža na klopi nogometne reprezentance. Pri Večernjem listu so podprli Matjaža Keka.

Tomislav Dasović, avtor članka, ki nosi naslov Iniciativa Večernjega lista: Matjaža Keka za selektorja, je poudaril predvsem izkušnje, ki jih ima trenutni trener Rijeke pri vodenju reprezentance, Slovenijo je leta 2010 popeljal na svetovno prvenstvo v Južno Afriko.

"Zakaj Kek in ne na primer Čačić ili Gračan, o katerih se špekulira kot favoritih za Kovačevega naslednika? Za razliko od ostalih ima selektorske izkušnje, Slovenijo je vodil od 2007 do 2011, na poti v Južno Afriko pa je izločil močno Rusijo. Takrat je Hrvaška s Slavenom Bilićem osvojila le tretje mesto v svoji kvalifikacijski skupini. Kek je nato na SP s Slovenci, popolnimi outsiderji, osvojil štiri točke z zmago proti Alžiriji (1:0) in remijem z ZDA (2:2). Deset dni je Slovenija živela z reprezentanco, Kek pa je bil najpopularnejši človek v državi," so zapisali pri Večernjem listu.

V članku so izpostavljeni še Kekovi uspehi pri Rijeki, njegovo priljubljenost pri navijačih, neodvisnost od hrvaške nogometne zveze, avtoriteta in študioznost. Slovenski strokovnjak se na lestvici svetovnih klubskih trenerjev (Football Coach World Ranking) sicer nahaja na 600. mestu,s tem pa je najuspešnejši Slovenec. Od hrvaških trenerjev je Zoran Mamić 540., Ante Čačić pa na primer šele 1039. Slaven Bilić je 61., kot drugi Hrvat na lestvici pa se nahaja trener Al Aina iz Združenih aranskih emiratov Zlatko Dalić (272.).

"Vrata EP so nam še vedno odprta, novi selektor mora samo dokončati posel. Četudi skozi dodatne kvalifikacije. Za Keka to ne bi bila novost. Čvrsta slovenska trenerska roka v sodelovanju z nadarjenostjo in domišlijo hrvaških nogometašev, se zdi zmagovalna kombinacija," so zaključili pri Večernjem listu.

"Lažje je voditi Slovenijo, tu so tudi igralci Reala in Barcelone"

Kljub pobudi omenjenega hrvaškega medija, pa je malo možnosti, da bi Kek sedel na izjemno vročo klop "Ognjenih". "Veliko lažje je bilo voditi slovensko reprezentanco, ker ambicije niso tako velike, igralci prihajajo iz manjših klubov, a so vsi entuziasti, zato smo tudi uspeli. Tu pridejo igralci Reala in Barcelone in to je potrebno znati voditi. Rezultat je dober, glede igre je bil storjen velik korak naprej in zdaj se je Hrvaška umestila na položaj, ki ji pripada. Toliko let v 'top deset' - je to realno?! To je priznanje hrvaškemu nogometu, toda veliko je tudi mladih igralcev," je že po koncu minule sezone razmišljal Kek.

V tedanjem intervjuju za Goal.com je dodal, da ga ne zanima selektorsko mesto, ker si želi delati vsakodnevno. "Nikoli ne veš, imel sem neke ponudbe za mesto selektorja. Toda ne bi se videl v tem, da oddelaš tri treninge, vodiš eno ali dve tekmi in nato dva meseca ne počneš drugega kot da se voziš z letali in si na tribunah," je takrat pristavil Kek.

Povrh vsega Kek neredko negativno spregovori o odnosih v vrhu hrvaškega nogometa, kar pogosto škoduje njegovemu moštvu na zelenici. Kek ni trener, ki bi brez vprašanj poslušal vodje hrvaškega nogometa. Še nekaj oteževalnih okoliščin oddaljuje Keka od klopi hrvaške reprezentance - ni več skrivnost, da poslovni odnosi Zdravka Mamića in Damirja Miškovića niso več bajni, in da se predsednik Rijeke gotovo ne bi odrekel enega od najboljših trenerjev v zgodovini kluba.

Komentarjev 2
  • francek 06:58 12.september 2015.

    ... , da ne bo potrebno Katancu tekem psom podarjat.

  • francek 06:54 12.september 2015.

    Keka za selektorja ampak ne na Hrvaškem pač pa v Sloveniji.