Slovenija
18 ogledov

Srednješolci se bodo potili na maturi

ljubljana08.03.08, poskusna matura, pisanje, oblikovna sola, gosposka 18, ljublj IFP
Srednješolci bodo začeli osrednji del spomladanskega roka splošne in poklicne mature. Maturanti se bodo najprej spopadli s pisnim izpitom iz angleščine, so sporočili z Državnega izpitnega centra.

Na spomladanski rok splošne mature se je prijavilo 7278 kandidatov, kar je 224 kandidatov manj kot lani. Dijaki, ki prihajajo iz 86 šol, bodo maturo opravljali iz 34 predmetov. Prvi izpit, esej iz maternega jezika, je sicer že za njimi. Potekal je 5. maja.

V ponedeljek bodo učenke in učenci pisali drugi del pisnega izpita iz materinščine, 6. junija pa pisni izpit iz matematike. V torek se bodo začeli pisni izpiti iz drugih predmetov izbirnega dela, ki bodo trajali do 15. junija. Rezultati splošne mature bodo objavljeni 13. julija.

Več kandidatov na poklicni maturi

S spomladanskim rokom poklicne mature se bo spopadlo 11.093 kandidatov, kar je 63 kandidatov manj kot lani. Kandidati s 152 izobraževalnih ustanov bodo v ponedeljek opravljali pisni izpit iz maternega jezika. Na vrsto bodo prišli tudi tisti, ki so si za tretji predmet izbrali matematiko - pisni izpit bo potekal 6. junija. Rezultati poklicne mature bodo razglašeni 6. julija.

Tisti, ki bodo opravili poklicno maturo in bodo želeli nadaljevati izobraževanje na univerzi, bodo morali pisati še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Teh kandidatov je 1585, kar je 27 kandidatov manj kot lani. Največ jih bo opravljalo izpit iz angleščine, psihologije in sociologije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.