Šport
8 ogledov

Mazejeva sedma, Vonnova še zmago od rekorda

Tina Maze EPA
Tina Maze se je tokrat s tekmicami pomerila v smuku, ki ga je gostil Val d'Isere. Osvojila je sedmo mesto, do 61. zmage v svetovnem pokalu pa je prišla Lindsey Vonn.

Tina Maze je v tej sezoni zabeležila že tri zmage, na začetku meseca je bila najhitrejša tudi na smukaški preizkušnji v Lake Louisu. Na istem prizorišču je bila v tej disciplini še osma, v smukaški razvrstitvi pa si je pred tretjo tekmo v sezoni delila prvo mesto s povratnico po poškodbi Lindsey Vonn. Obe sta do tekme v Val d'Iseru zbrali 132 točk.

Na tokratni preizkušnji, ki jo je na začetku nekoliko prekinila megla na progi, je po nastopu prve deseterice vodila Fabienne Suter, a na vrhu so še čakale najboljše smučarke v tej disciplini, med njimi tudi Mazejeva. Švicarko je kot prva ugnala Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je nato uspešno odbila napade Lare Gut, Fenningerjeve in Tine Weirather, ugnala pa jo je Vonnova.

Vonnova še bližje rekordu

Takoj za Američanko se je na progo podala tudi Mazejeva. Ta je ob drugi meritvi časa zaostajala za 55 stotink, kasneje pa ji je uspelo le za las zmanjšati zaostanek. Za dve stotinki jo je nato ugnala še Dominique Gisin, Švicarka s katero si je najuspešnejša slovenska smučarka razdelila zlato na olimpijskih igrah v Sočiju. Kasneje je odlično vožnjo prikazala še Viktoria Rebensburg, ki je v cilj prišla z enakim časom kot Görglova in si tako delila drugo mesto. Mazejeva je za četrto Gutovo sicer zaostala le za devet stotink.

"Mislim, da se je danes dobro izšlo, glede na vse na tej tekmi. Težko sem iskala danes prave občutke, potrebovala bi še kakšen dan treninga več. Mislim pa, da sem dosegla soliden izid in sem zadovoljna. Moramo še analizirati tekmo, ne želim kriviti smuči vnaprej, ampak imela sem občutek, da bi lahko hitreje drsela. Sama sicer iščem najprej napake pri sebi. Pri uvrstitvah na zmagovalne stopničke pa odločajo malenkosti. Malo 'padam', ta vikend bom še stisnila, potem pa potrebujem malo počitka in 'odklopa' v spremenjenem okolju. V nedeljo je še ena tekma in upam na najboljše, mogoče upam na zmago ali pa na stopničke," je povedala Mazejeva.

Vonnova je osvojila svojo 61. zmago v svetovnem pokalu, za rekorderko Annemarie Moser-Pröll pa zaostaja le še za eno zmago.

"Vonnova se vrača, to se je videlo že v Kanadi, ima raje malo mehkejše podlago, da nima tresljajev na kolena. Tako je bilo danes. Dobro je opravila in vse čestitke. Bo še zelo zanimivo," je napovedala Mazejeva, Vonnova pa je menila: "Naredila bom vse, kar je v moji moči, da bom obdržala ta ritem. Trenutno imam zelo dobre občutke. Veliko večje samozaupanje imam, kot pred dvema letoma. Tako kot danes sem tudi v preteklosti zmagovala, četudi sem naredila napake. Negativne spomine na lansko nesrečo in ostalo, kar je s tem povezanega, sem že izbrisala. Toda ne tudi dobrih stvari iz prejšnjih nastopov v Val d'Iseru," 

Padec Ferkove

Ilka Štuhec je s številko 24 v cilj prišla kot 21., a je nato hitro zdrsela po lestvici. Osvojila je dve točki za 29. mesto. Vanja Brodnik je bila prepočasna za trideseterico, Maruša Ferk pa je odstopila. "Ferkova je žal padla, po prvih podatkih gre lahko za zlom prsta, upam, da ne tudi zapestja. Ob tem čuti še močne bolečine v nogi," je pojasnil odgovorni trener hitrih disciplin slovenske ženske ekipe Andrej Možina.

Skupni vrstni red (10):
1. Tina Maze (Slo) 596
2. Anna Fenninger (Avt) 327
3. Lindsey Vonn (ZDA) 312
 4. Kathrin Zettel (Avt) 290
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 285
...
51. Ana Drev (Slo) 36
56. Ilka Štuhec (Slo) 26
84. Katarina Lavtar (Slo) 7
90. Ana Bucik (Slo) 5
95. Maruša Ferk (Slo) 2

Smuk (3):
1. Lindsey Vonn (ZDA) 232
2. Tina Maze (Slo) 168
3. Viktoria Rebensburg (Nem) 151
4. Anna Fenninger (Avt) 133
5. Julia Mancuso (ZDA) 112
...
29. Ilka Štuhec (Slo) 17

Smuk (Ž), Val d'Iser, izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice