Magazin > Odnosi in prosti čas
110 ogledov

Mečkanje alu folije za mačke nevarno

mačka Profimedias
Lastniki starejših mačk bi se morali izogibati žvenketanju žlic, mečkanju aluminijaste folije in igranju s kovanci. Ti zvoki, tako strokovnjaki, lahko namreč pri mačkah sprožijo napade.

Epileptičnim napadom, ki jih sprožajo določeni zvoki, v strokovnih krogih pravijo Tom in Jerry sindrom. Ker si tega fenomena nihče ni znal razložiti, so strokovnjaki univerze v Londonu v sodelovanju z veterinarji na mačjih forumih, Facebooku in še drugod po spletu objavili vprašalnik, v katerem so lastnike mačk vprašali, ali je tudi njihov kosmatinec že kdaj doživel napad in pod kakšnimi pogoji.

Prejeli so več sto odgovorov, na koncu pa so svojo pozornost usmerili le na tiste živali, ki so doživele vsaj tri napade. Teh je bilo 93. Izkazalo se je, da so napade sprožili isti zvoki. Šumenje alu folije je vplivalo na kar 82 mačk. Kosmatince je sicer zmotilo tudi mečkanje vrečk, zvok žlice, ki je udarila ob keramično površino, zvok računalniške tipkovnice in ključev ter tudi kovancev.

Da so mačke občutljive na visoke tone, ni nič novega. Zanimivo pa je, da je imela kar polovica mačk težave s sluhom (nekatere so lastniki označili celo za gluhe), a so omenjeni zvoki kljub temu vplivali nanje. Prejšnje študije so pokazale, da mačke, za katere se zdi, da so gluhe, še vedno slišijo zvoke v ultrazvočnem območju (okoli 40kHz).

Strokovnjaki pravijo, da so napadi pri 72 od 96 mačkonov prenehali, ko živali niso bile več izpostavljene omenjenim zvokom. Napadi so bili sicer pogostejši pri starejših mačkah. Ponavadi so se začeli, ko so dopolnile 15 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.