Šport > Nogomet
49 ogledov

Med iskalci davčnih oaz tudi Leo Messi

Eugenio Figueredo EPA
V milijonih dokumentov, ki so jih pridobili raziskovalni novinarji na čelu z nemškim Süddeutschen Zeitungom se pojavljajo tudi imena športnikov na čelu z argentinskim nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem.

Kar 11,5 milijona dokumentov je bilo eno leto na voljo Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev (ICIJ); sodelovalo je 376 novinarjev iz 76 držav. V njih se je znašel tudi nekdanji francoski nogometni zvezdnik Michael Platini. Ta se je na odvetniško družbo Mossack Fonseco, ki ima sedež v Panami, obrnil leta 2007, da bi mu pomagala upravljati podjetje v Panami, poslovalo pa je še marca 2016, poroča Delo.

michel platini | Avtor: EPA EPA
Platini je bil prav leta 2007 izvoljen za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Decembra lani mu je etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) izrekla šestletno prepoved delovanja v nogometu, ker je leta 2011 od nekdanjega predsednika Fife Seppa Blatterja dobil dva milijona švicarskih frankov; isto kazen pa je dobil tudi Blatter. Slednji ni več predsednik Fife, Platini pa po odločitvi Uefe ostaja na čelu evropske zveze dokler dokončne odločitve ne bo podalo Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani.

Toda dokumenti razkrivajo do zdaj neznane kupčije med tremi osebami in Juanom Pedrom Damianijem, članom etičnega odbora Fife. Damiani, tudi predsednik urugvajskega kluba Atletico Penarol, in njegova odvetniška družba sta namreč delala za vsaj sedem podjetij iz davčnih oaz, povezanih z Eugeniem Figueredom, nekdanjim podpredsednikom Fife, ki so ga oblasti v ZDA obtožile goljufije in pranja denarja, ker je sodeloval pri domnevnem podkupovanju, navaja Delo.

Na seznamu je skupaj okrog 20 sedanjih in nekdanjih nogometašev iz svetovno najbolj znanih klubov, kot so Barcelona, Manchester United in Real Madrid, ter lastniki vsaj 20 velikih nogometnih klubov, tudi Milana in Boce Juniors, poroča Delo. Med njimi izstopa Argentinec Messi, zvezdnik Barcelone in petkratni najboljši igralec sveta na svetu. Oktobra lani so iz Španije skoraj vsakodnevno prihajale trditve o davčni utaji Messija. Gre za neplačane davke v višini okrog 4,1 milijona evrov v obdobju med letoma 2007 in 2009.

lionel messi | Avtor: EPA EPA
Nogometaš je že moral z obrestmi vred pred tremi leti davkariji poravnati pet milijonov evrov, celoten neplačani znesek za neprijavljene sponzorske prihodke vključno z zamudnimi obrestmi. Tožilstvo njegovemu očetu Jorgeju Horaciu Messiju očita, da se je v imenu sina skušal izogniti plačilu davkov, ki so izvirali iz trženja njegove medijske podobe, davkom pa se je skušal izogniti z denarnimi nakazili prek čezmorskih podjetij v Belizeju in Urugvaju. Argentinski reprezentant je po pisanju revije Forbes lani četrti najbogatejši športnik na svetu. Na leto naj bi zaslužil skoraj 65 milijonov dolarjev.

vladimir putin | Avtor: EPA EPA
Mossack Fonseca je v 40 letih odprl okrog 240.000 podjetij, s katerimi so poslovali številni politiki, kriminalci, gospodarstveniki in drugi, tudi, kot že omenjeno, športniki. Tako naj bi tesni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina prek skrivne mreže v tuje banke in podjetja spravili vsaj dve milijardi dolarjev. Dokumenti odkrivajo tudi podrobnosti o skritih finančnih poslih 128 politikov in javnih uradnikov po svetu, tudi premierjev Islandije, Pakistana, kralja Saudske Arabije, predsednika Kitajske, nekdanjih voditeljev Egipta, Libije, Iraka... Tako so se v istem košu globalne industrije odvetniških družb in velikih bank pri prodaji finančnih tajnosti poleg trgovcev z mamili in drugih kriminalnih družb ter terorističnih organizacij znašli tudi osebe, ki so se zavezale in podprle boj proti korupciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.