Slovenija
37 ogledov

Med medicinskimi sestrami vre

Medicinske sestre v Italiji zaslužijo dobrih 1.800 evrov, na Norveškem pa več ko Žurnal24 main
V sindikatu zdravstvene nege še danes pričakujejo pojasnila glede standardov in normativov.

Izteka se rok, ki so ga v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije postavili ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc glede standardov in normativov v zdravstvu, sicer bodo stavkali. Do danes morajo s svojim delom končati tudi strokovne skupine, ki pregledujejo in pripravljajo standarde in normative v zdravstvu.

Ministrica Kolar Celarčeva se je sindikati v zdravstvu marca dogovorila, da bodo imenovali strokovne skupine, ki bodo do poletja pripravile standarde in normative za posamezne poklicne skupine v zdravstvu. Ta rok za izvedbo se je zamaknil na danes.

S stavko rožljajo tudi zdravniki

Zaradi dolgotrajnosti postopkov priprave so nezadovoljni tako v zdravniškem sindikatu Fides kot tudi v Sindikatu zdravstvene nege, kjer rožljajo s stavko. Medicinske sestre pod vodstvom Jelke Mlakar so za danes ministrici postavile rok, naj jim pojasni, kako daleč je priprava standardov in normativov ter kdaj se bodo ti sprejeli v prakso.

Kolar Celarčeva je v torek na novinarski konferenci pojasnila, da je strateški svet za zdravstveno in babiško nego že pripravil standarde in normative, pri čemer so ugotovili določene pomanjkljivosti. Priprava standardov in normativov je tako po njenih besedah v zaključni fazi. Ko bodo dokončani, bodo izračunali kadrovske in finančne potrebe za dosego teh standardov ter časovno obdobje za njihovo udejanjenje.

250.000 neplačanih nadur

Sindikat Mlakarjeve je sicer že prehitel ministrstvo pri izračunu, koliko dodatnega kadra bi potrebovali. To so izračunali na podlagi neplačanih nadur delavcev v zdravstveni negi, ki so bile prenešene iz avgusta v september. Teh je bilo okoli 250.000, kar pomeni, da bi v zdravstveni negi potrebovali več kot 1500 dodatnega kadra.

Ministrica je sicer glede nadur v torek dejala, da je vodstvo UKC pozvala, naj rešijo to težavo. Tako je prepričana, da so na ministrstvu naredili vse, da bi preprečili napovedano stavko.

Oblikovanje stavkovnega odbora

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije napovedujejo, da se bodo 8. oktobra oblikovali v stavkovni odbor, če se ministrica dotlej ne bo opredelila do kadrovskih normativov.

Sicer pa ministrstvo še čaka na priporočila delovne skupine, ki je pripravljala standarde in normative za sekundarno zdravstveno raven.

Komentarjev 2
  • Jagijagi1 15:24 30.september 2015.

    TAKOJ uredite vse kar jim pripada! Če nimate pa doktorjem vzet!

  • patrijarh 12:04 30.september 2015.

    Medicinske sestre je treba podpreti.