Svet
19 ogledov

Med največjimi dolžniki do dobaviteljev tudi Mercator

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Poleg Agrokorjevih trgovskih verig, kot sta Konzum in Tisak, je med največjimi dolžniki tudi Mercator.

Hrvaško ministrstvo za finance je objavilo, da 26 največjih trgovskih podjetij dolguje dobaviteljem 665 milijonov evrov, od tega pa je 884 milijonov kun (118 milijonov evrov) za račune, ki jim je potekel 60-dnevni plačilni rok.

Mercator dolžan 41 mio evrov

Ministrstvo za finance je poudarilo, da 28 odstotkov vseh dolgov trgovskih verig, ki poslujejo na Hrvaškem, odpada na Konzum. Največja trgovska veriga na Hrvaškem je dobaviteljem dolžna 1,4 milijarde kun (187 milijonov evrov), sicer pa je imel Konzum lani 13,5 milijarde kun (1,8 milijarde evrov) prihodkov.

Sledi Mercator, ki v zakonskem roku ni plačal 309 milijonov kun (41 milijonov evrov) dobaviteljem. Mercator ima iz lanskega leta 342 milijonov kun obveznosti do dobaviteljev, finančni rezultati iz leta 2012 pa kažejo, da so bili stroški Mercatorja za 465 milijonov kun (62 milijonov evrov) večji kot prihodki.

"Glede na to, da Agrokor zaradi koncentracije na hrvaškem trgu verjetno ne bo uspel prevzeti tudi hrvaškega dela Mercatorja, se bodo s temi obveznostmi morali spopasti v kakšni drugi družbi," ocenjuje danes Novi list.

Sicer pa ima Konzum še približno milijardo kun (133 milijonov evrov) obveznosti, ki še niso prispele za plačevanje, levji delež pa je verjetno v obliki posojil, nadaljuje časnik.

"V začetku septembra so nadzorniki s finančnega ministrstva, kot smo zvedeli, v Konzumu našli približno pol milijarde kun (67 milijonov evrov) obveznosti, ki so jih morali že plačevati, a je medtem približno 350 milijonov kun (47 milijonov evrov) preoblikovanih v posojila z rokom plačila leto dni," navaja še reški časnik.

Dolgujejo tudi Tisak, Tommy, Plodine ...

Tudi Agrokorjeva veriga kioskov in podobnih prodajnih mest Tisak ima 131 milijonov kun (17,5 milijona evrov) prispelih obveznosti, ki jih niso plačali v zakonskem roku. Nad 100 milijonov kun (13,3 milijona evrov) obveznosti do dobaviteljev ima še splitska trgovska veriga Tommy, sledijo reške Plodine z 81 milijonov kun dolgov (11 milijonov evrov).

Pohvalne besede za DM

Na ministrstvu so predstavili tudi primere trgovskih verig, ki redno izpolnjujejo svoje finančne obveznosti, kot so DM, Lidl, Fero-Term, Spar Hrvaška ter Kozmo, ki je tudi del Agrokorja. Ob tem so izpostavili, da je DM eden redkih, ki je lani imel pozitivno poslovanje - imeli so 107 milijonov kun (14 milijonov evrov) več prihodkov kot stroškov.

Trgovske verige s primanjkljajem

Po podatkih finančnega ministrstva je 26 trgovskih verig lani imelo za 343 milijonov kun več stroškov kot prihodkov, kar zastavlja vprašanje, ali se trgovina na Hrvaškem sploh splača, glede na to, da se pogosto odpirajo novi nakupovalni centri ali trgovine.

Na finančnem ministrstvu so se odločili, da se bodo ukvarjali s tem pojavom ter bodo zahtevali finančna poročila od lastnikov tujih trgovskih verig, da bi ugotovili, ali so negativni rezultati posledica poslovanja na Hrvaškem ali posledica transfernih cen oziroma načina poslovanja v matičnih družbah, dodaja še časnik.

Večina tujih trgovskih verig na Hrvaškem, kot so Mercator, Kika, Kaufland, Lidl, Billa, Spar in Baumax, je namreč lani imela izgube, medtem ko so hrvaški Konzum, Plodine, Pevec in Tommy prijavili pozitivne poslovne rezultate.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 11:19 11.november 2013.

    Nekaj je z tole trgovino hudo narobe. Izpada , da bi vsi teli kljukci delali z zgubo tudi , če bi jim dobavitelji šenkavali robo. Kako je lahko štacuna z 45% maržo v zgubi JJPMDJJ!

  • Ronald Reagan 21:51 24.september 2013.

    bukselj...vprašaj dobavitelje kako dober je bil zokić do njih.

  • ennanova 19:50 24.september 2013.

    Vstajniška TV predstavlja; Intervju z aktivistom Frankom Pleškom, PostojnaAktivist Franko Pleško http://za-misli.si/vstajniska-tv/1195-aktivit-franko-plesko