Slovenija
135 ogledov

Med oživljanjem zdravnika spraševali, kdaj bodo na vrsti

Bolnišnica Izola Anže Petkovšek
Takšni dogodki povzročijo hude psihične travme, zato v Splošni bolnišnici Izola že pripravljajo načrt, kako nuditi pomoč vsem, ki to potrebujejo. Petnajst jih je že izrazilo željo po pomoči.

Direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin je povedal, da so se zjutraj skupaj s strokovnim direktorjem udeležili vseh raportov, kjer so poskušali analizirati zadevo in se dogovoriti, kako nadaljevati delo. "Ugotoviti je bilo treba, ali kdo ni bil sposoben za delo, ker vemo, da so na drugi strani pacienti, ki rabijo pomoč. Zdravniki so se odločili, da bodo delali, hkrati pa smo sprožili vse mehanizme, ki so potrebni za to, da dobijo psihično podporo." Pomoč pri tem sta jim ponudila tako policija kot tudi UKC Ljubljana.

"Pričakujemo, da bodo te stvari prišle bolj do izraza naslednji teden," ocenjuje Nardin. V bolnišnici so se organizirali tako, da bodo posebej obravnavali tiste, ki to posebej želijo. Za vse zaposlene bodo organizirali sestanke, kjer bodo lahko dobili določene informacije in rešitve glede ukrepanja. "Takšni dogodki povzročijo hude psihične travme. Ne vem, če si lahko zamišljate, kako je, ko pride nekdo, strelja, ti pa ne moreš nič." Petnajst zaposlenih je že izrazilo željo po pomoči, pričakujejo pa, da jih bo še nekaj. 

"Zgodba, ki se zdi zelo nesrečna je ta, da ko se je zdravnik trudil z doktorjem, ki je ležal na tleh, so nekateri spraševali, kdaj bodo pa oni na vrsti. Sebičnost ljudi je postala neverjetna. Razvrednotenje zdravstvenega poklica je tako veliko, da si ne morete predstavljati, kakšen odnos imajo pacienti do medicine. To je posledica nizkih udarcev na področju medicine, seveda afer in vsega pripeljalo do tega, da zdravnikov sploh ne cenimo več," je še povedal Nardin. 

Odpovedi pacientov ni bilo

Čeprav hodniki izolske bolnišnice na prvi pogled delujejo prazno, za danes odpovedi pacientov ni bilo, pravi Nardin. Zaposleni v lokalu bolnišnice nam pove, da je poleti približno tako vsak dan, saj je običajno manj posegov. Ob vprašanju, kje se je včeraj odvijal strelski obračun, pokaže na bližnji hodnik. "Sam nisem bil v službi," pove. Zaposleni, ki je delal dan prej, pa je seveda zaradi dogodka še vedno pretresen. 

V bolnišnici je bilo zjutraj bolj moreče vzdušje, videti je bilo, da se je nekaj zgodilo, sta nam povedala študenta medicine. Dogodku, ki se je zgodil malo naprej po hodniku od mesta, kjer delata sta za las ubežala. "Pet minut preden se je zgodilo, sva se preoblekla in šla skozi ista vrata skozi katera je vstopil storilec," sta povedala. O dogodku sta bila obveščena, ko so ju klicali iz vodstva bolnišnice, da bi preverili, če je z njima vse v redu.

Kot sta dejala, ljudje, ki prihajajo na preglede, o dogodku ne sprašujejo niti niso videti bolj vznemirjeni zaradi tega. O pokojnem zdravniku lahko povesta samo dobro, pravita in pokažeta na meter oddaljeno točko, kjer sta ga še včeraj dopoldne videla v pogovoru z enim od pacientov. 

 

 
Komentarjev 20
  • primorka 16:24 24.avgust 2016.

    Točno tako ! Nekdo ki nikoli ni imel opravka z bolnicami sploh ne ve,kaj se tam dogaja. Niso tako nedolžni kot izgleda. Samo probat je treba na svoji koži in potem se postavit v kožo "kriminalca" kot ga imenujejo.

  • Zoran Jovanovic 14:58 24.avgust 2016.

    "Razvrednotenje zdravstvenega poklica je tako veliko, da si ne morete predstavljati, kakšen odnos imajo pacienti do medicine." Sami ste krivi - ko vprašam kdaj bom na vrsti rečete čez eno leto, ko pa vprašam kaj pa če plačam - Jah ...prikaži več to pa lahko jutri. Samo vprašanje časa je bilo kdaj bo folku počilo in bodo pokazali zobe t.i. nedotakljivim zdravnikom

  • neuromouse 09:59 24.avgust 2016.

    Čakalne vrste umetno dela zdravstvena zavarovalnica