Slovenija > Črna kronika
79 ogledov

Med pogrešanimi predvsem starejši mladoletniki

najstniki alkohol popivanje Shutterstock
Danes je Slovenija trepetala, saj je bil pogrešan komaj triletni deček iz Velenja. Policisti svetujejo, kako ukrepati, ko pogrešamo mladoletnika.

Slovenci smo danes tudi prek družbenih omrežij množično delili obvestilo o pogrešanem triletniku iz Velenja, ki je bil ves čas na varnem. Na policiji ne vodijo posebej podatkov o številu pogrešanih mladoletnikov po starosti, nam je pa njihov predstavnik Drago Menegalija pojasnil, da je odstotek pogrešanih predšolskih otrok pri nas majhen.

V zadnjih petih letih smo največ mladostnikov pogrešali leta 2012, in sicer 152, lani smo jih po podatkih policije pogrešali 119.   

Dogodivščini naproti

Več je starejših mladoletnikov, ki "sicer begajo od doma čez celo leto ne glede na čas
in zaradi različnih vzrokov, najpogosteje pa zaradi nerazumevanja v svoji domači okolici, na primer zaradi težave s šolskim uspehom in tako dalje". Mladoletniki se vrnejo domov največkrat kar sami ali pa jih izsledijo starši v zelo kratkem času, pogosto še istega dne. "Beležimo tudi primere, ko so mladoletniki pogrešani dalj časa, vendar le redko več kot nekaj dni," opisuje Menegalija.

Po izkušnjah policistov se mladoletniki največkrat zatečejo k prijateljem, stricem, tetam in babicam, manjši delež jih je, ki begajo po mestu ali kje drugje. "Izkušnje imamo, da starejši mladoletniki pobegnejo od doma tudi zaradi večje potrebe po svobodi, želji po dogodivščinah in se odpravijo recimo na morje ali v kakšen bolj oddaljen kraj," pravi. V takšnih primerih gre bolj za starejše mladoletnike, ki izvedejo beg največkrat v skupini prijateljev.

Kako ukrepati

"Kadar starši ugotovijo, da otroka ni in ne bo domov, ko ga kličejo po telefonu in se jim ne javlja na klice, ko preverijo že vse možne informacije, kje bi se lahko nahajal in ali je pri sorodnikih ali prijateljih, je najkoristneje, da se zglasijo na policijski postaji in pogrešanje prijavijo," svetuje Menegalija. Dodaja, da so pomembne zadnje informacije, ki jih imajo, in sicer kdaj je bil nazadnje viden, kje se je otrok nahajal pred pogrešanjem, s kom je bil v stiku in do kdaj, kako je bil oblečen. "Vse to so potrebne informacije, ki so policistom potrebne pri iskanju otrok in mladoletnikov. Policija po prejemu prijave ukrepa takoj in ukrene vse potrebno, da otroka izsledi," je sklenil.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.