Slovenija
22 ogledov

Med poletjem na Hrvaškem umrlo 18 Slovencev

Plaža v Reki Goran Kovačić/Pixsell
Od junija do danes je na Hrvaškem v različnih nesrečah umrlo 18 slovenskih državljanov, 12 pa se jih je hudo poškodovalo, so potrdili na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu. Največ Slovencev, in sicer osem, je umrlo zaradi utopitve, pet pa jih je bilo ubitih v prometnih nesrečah.

Najbolj tragičen mesec za Slovence na Hrvaškem je bil avgust, ko je umrlo osem slovenskih državljanov, šest pa jih je utrpelo hujše telesne poškodbe. Julija je bilo sedem mrtvih, dve osebi pa sta bili huje poškodovani.

Na veleposlaništvu so še navedli, da so od junija do danes prejeli tudi obvestila o štirih slovenskih državljanih, ki so bili lažje poškodovani.

V dobrih treh mesecih je bilo na Hrvaškem pridržanih ali priprtih 19 slovenskih državljanov, od tega največ, deset julija. Polovica od teh jih je bila v skupini slovenskih državljanov, ki so jih hrvaški policisti pridržali po pretepu s smrtnim izidom na srečanju motoristov v Istri.

Kot so dodali, je bilo lažjih poškodb oziroma hospitalizacij verjetno še precej več, saj državljani niso dolžni obveščati veleposlaništva. Prav tako bi lahko bilo priprtih več državljanov, saj ima pridržani pravico zahtevati, naj se o tem ne obvesti slovensko diplomatsko predstavništvo na Hrvaškem.

Komentarjev 2
  • Stolp 17:39 11.september 2012.

    Uboj je NENAKLEPNO dejanje. Imamo izraz 'uboj na mah' na primer. Naklepno dejanje je pa umor!

  • Klada 17:12 11.september 2012.

    Ja uboj je naklepno dejanje oziroma uboj iz malomarnosti. Hudo, da je bilo pet ubitih v prometnih nesrečah....V razmislek o uporabi besed v javnem mediju. Kje so lektorji?.....