Slovenija
50 ogledov

Med poukom na paintball

Otrok na paintballu Shutterstock
Izbirni predmet. Pri predmetu šport za sprostitev bodo učenci odšli na paintball, za kar bodo morali plačati 19 evrov. Šolsko ministrstvo: Paintball je neprimeren. Program mora biti brezplačen.

"Hčerka je v sedmem razredu za enega od izbirnih predmetov izbrala šport za sprostitev. Presenečajo me dejavnosti, ki jih bodo izvajali pri tem predmetu – učenci bodo namreč šli tudi na paintball. Ali je paintball res nekaj, kar je treba učiti v šoli?" sprašuje bralka, mama učenke ene od ljubljanski šol.

Ministrstvo je proti

"Paintball nedvomno ne spada med vsebine, ki jih določa učni načrt za izbirne predmete s področja športa," o tem pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Šport za sprostitev je sicer izbirni predmet, ki ga izbere polovica učencev zadnje triade na osnovnih šolah. Učne vsebine, med katerimi izbirajo učitelji, so splošna kondicijska priprava, tek, aerobika in ples, pohodništvo in gorništvo, plavanje in nekatere vodne dejavnosti, smučanje in nekatere zimske dejavnosti, rolkanje, kolesarjenje, borilni športi, lokostrelstvo, namizni tenis, tenis, badminton, hokej, plezanje po umetni steni, veslanje ter jadranje.

"Program izbirnih predmetov s področja športa dopolnjuje osnovni program športa. Ponudba in izpeljava vsebin pri izbirnih predmetih sta odvisni od prostorskih možnosti in materialne opremljenosti šole," dodajajo na ministrstvu.

Odvisno od ravnatelja

"Paintball izvajamo na športnih dnevih šol ali v okviru izbirnega predmeta šport. O tem, ali bo šola izbrala to igro, odločajo ravnatelji; nekateri dajo svojim učencem možnost, da spoznajo tudi paintball, drugi jih raje peljejo v hribe," pojasnjujejo v Paintball Clubu Spyder. Dodajajo, da je zanimanje šol za paintball (gre za igro s puškami, s katerimi se izstreljuje barvne naboje, s temi pa se izloča tekmece) precejšnje, kako s šolami stopijo v stik in za koliko razredov ter za kakšno ceno so letos že izvajali paintball, pa ne razkrivajo, ker je to poslovna skrivnost.

Med šolami ni izjem

"To se dogaja na vseh šolah," pravi predsednik združenja ravnateljev Milan Rejc. "Morda je paintball res nekoliko specifičen primer, dejstvo pa je, da učencev ne moremo ves čas držati na šolskem igrišču," meni Rejc. Dodaja, da šole dobivajo številne predloge, prek katerih ponudniki poskušajo izpeljati svoj posel, a opozarja, da jih morajo šole pozorno obravnavati.

Stroški so vedno

"Pri predmetu šport za sprostitev nameravajo učence peljati tudi na bovling, veslanje in ogled odbojkarske tekme. Za vse to bomo morali starši dodatno plačati. Najbolj pa izstopa paintball, kjer bo treba plačati 19 evrov," še pravi bralka, z ministrstva pa odgovarjajo, da mora biti program za učence brezplačen, saj šole sredstva za izvedbo dobijo iz državnega proračuna. Rejc ob tem dodaja: "Že če učence peljemo na ogled neke tekme v dvorano ali če gremo z njimi na stadion, to pomeni stroške za vstopnino in prevoz."

Komentarjev 6
  • Manca Božič 20:49 14.november 2013.

    dobili smo na izbero več dejavnosti s starši smo se pogovorili kam bi šli (S STARŠI) in večina je izbrala paintball. Kaj je narobe s tem? Saj je samo igra.

  • Pepe007 07:56 14.november 2013.

    " z ministrstva pa odgovarjajo, da mora biti program za učence brezplačen, saj šole sredstva za izvedbo dobijo iz državnega proračuna"V tej zgodbi me najbolj zbode to, da na ministrstvu nimajo pojma, kako stvari v življenju tečejo. Vsaka aktivnost, ...prikaži več ki je izven šole (npr ogled neke predstave), je nek dodatni strošek (prevozi, vstopnine). Nisem zasledil, da bi to krilo ministrstvo. Prav tako ne pokriva šole v naravi. Kaj točno tile BLEBETAJO? Zakaj točno so tam, če ne vedo teh preprostih reči?

  • N001 07:56 14.november 2013.

    V Ameriki se ga igrajo vsak dan, s pravim orožjem!!