Svet
17 ogledov

Med protesti ubit predsednikov privrženec

Egipt, protesti
1/4
Reuters
Med nasprotniki in privrženci egiptovskega predsednika so izbruhnili protesti. Ena oseba umrla, na desetine ranjenih.

Na severu Egipta so se v pozno v četrtek spopadli nasprotniki in privrženci predsednika države Mohameda Mursija. Najmanj en človek je izgubil življenje, še okoli 30 je bilo ranjenih, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje.

Dogodek krepi strahove pred nasiljem pred zborovanji, ki sta jih obe strani napovedali za naslednje dni.

Spopadi so izbruhnili pred sedežem Stranke za svobodo in pravičnost, političnega krila Muslimanske bratovščine, ki podpira Mursija. Stranka je na svojem profilu na Facebooku objavila, da je bil ubit njihov član.

Do novega nasilja je prišlo pred za danes napovedanim začetkom zborovanja v podporo Mursija, ki naj bi trajalo nedoločen čas. Dva dneva kasneje naj bi sledili protesti proti njemu. V središču obeh zborovanj je Mursijeva legitimnost.

Njegovo podporniki trdijo, da ta izvira iz prvih svobodnih predsedniških volitev v zgodovini Egipta, očitke, s katerimi se sooča - skorumpirane in neučinkovite institucije, gospodarske težave in verske napetosti - pa je podedoval od prejšnje oblasti.

Kritiki ga medtem vidijo kot odposlanca Muslimanske bratovščine, ki naj bi na ključnih položajih favoriziral islamiste in državo vračal nazaj v avtoritarni sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.