Zdravje > Prehrana
232 ogledov

Previdno s sadjem med shujševalno dieto

lubenica Shutterstock
Sadje je odličen vir rudnin, vitaminov, antioksidantov in pektina, ki veže holesterol in preprečuje porast serumskega holesterola. Jejmo ga vsak dan, a raje v dopoldanskem času in zmernih količinah.

Sadje je zdravo, polno vitaminov in prav je, da ga uživamo vsakodnevno. Kljub temu je lahko nekatero sadje zelo redilno, predvsem če ga jemo popoldan in zvečer. Zato vam predstavljamo sadje, ki ima visok glikemični indeks (GI) in ga zato med shujševalno dieto raje jemo v zmernih količinah in le v dopoldanskem času.

Lubenica ima zelo visok GI in sicer 75, zrele banane 60, melone 60, papaja 55, kivi in breskva 50, mango in kaki 50. Z visokim GI se ponašajo tudi dateljni, grozdje, ananas, marelice in pomaranče ter večina sadja iz konzerve. Pri tem moramo vedeti, da imajo nekateri sadeži kljub visokemu GI precej nizko vsebnost sladkorja in uživanje le teh ne bi smelo bistveno vplivati na raven sladkorja v krvi. Manj sladkorja imajo denimo lubenice, melone, kivi in breskev.

Do 250 gramov naenkrat 

Med dieto je najbolje jesti sadje, ki ima veliko vlaknin in zato bižji GI. Med to sadje spadajo jabolka, hruške, marelice, borovnice, jagode, granatno jabolko, avokado in tako dalje. Kljub temu pa tudi s tem sadjem ne pretiravajte, jejte ga v manjših obrokih, do 250 gramov naenkrat.   

“Glikemični indeks (GI) razvršča živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikohidratnih živil v primerjavi z glukozo ali belim kruhom,” pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko.  Ko zaužijemo živila z visokim GI, se hitreje in v večji meri poveča količina glukoze v krvi, kar povzroči tudi povečano izločanje inzulina. Med živila z visokim GI, ki je višji od 79, spadajo denimo bel kruh, kuhan riž in saharoza.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Margity Tedea 19:32 19.junij 2015.

    Sadje ni prav nič odličen vir vitaminov in antioksidantov. Vsebnost obojih upada iz ure v uro po utrganju. Glede na to, da mi večino sadja pojemo nekaj TEDNOV po utrganju (v primeru pomaranč itd. celo nekaj MESECEV), dobimo s sadjem ...prikaži več v telo samo še sladkor. Upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da so vsebnost sladkorja v sadju v preteklih stoletjih s hibridizacijo načrtno povečali, saj je to ljudem všeč. Tako sadje ni več naravno, sladkorja pa je v njem neprimerno več, kot ga je bilo nekoč. Kar primerjajte hibridno vrtno jagodo in gozdno jagodo. Umetno so tudi povečali debelino kože, zato da sadje dlje izgleda sveže, čeprav je že staro in prazno. Pektin pa ne preprečuje prav ničesar, saj serumski holesterol ni povezan z zaužitim holesterolom. Za dvig holesterola skrbijo jetra, ki ga povišajo, če vidijo, da je to v telesu potrebno. Potrebno pa je, če je v telesu prisotno vnetje. Za uravnavo holesterola je torej potrebno odstraniti vzroke za povišanje holesterola,