Svet
10 ogledov

Med žrtvami tudi otroci

letalska nesreca Kazan
1/3
EPA
Preiskava nedeljske letalske nesreče v Rusiji še ni dala odgovora na vprašanje, kdo je kriv zanjo. Med mrtvimi tudi otroci.

Letalo boeing 737 je bilo na poti iz Moskve v Kazan. Dobro uro po vzletu je ob poskusu pristajanja na letališču v Kazanu strmoglavilo. Kot poročajo, je letalo hitro izgubljalo višino, ob stiku s tlemi pa je eksplodiral rezervoar za gorivo. Umrlo je vseh 50 ljudi na krovu.

Preiskovalci poskušajo ugotoviti, ali je za nesrečo kriva tehnična okvara ali človeška napaka. Preverjajo, ali sta mogoče na nesrečo vplivala tudi nekakovostno gorivo in slabo vreme. V času nesreče je namreč v Kazanu deževalo in močno pihalo.

Med mrtvimi politikov sin

Kot poročajo oblasti, sta med žrtvami nesreče dva otroka. Potrdili so tudi, da je umrl Irek Minnikhanov, sin predsednika ruske republike Tatarstan, pa tudi vodja varnostne službe v Tatarstanu Aleksander Antonov.

Z britanskega zunanjega ministrstva so potrdili, da je bil na letalu en britanski državljan. "Smo v stiku z lokalnimi oblastmi in zagotavljamo konzularno pomoč vsem prizadetim," so zapisali v izjavi.

Težave pri pristanku

Pilot naj bi pred nesrečo večkrat poskusil pristati. Kot poročajo ruske tiskovne agencije, naj bi posadka javila, da še niso pripravljeni pristati zaradi tehničnih težav.

Novinarka, ki je z istim letalom včeraj letela iz Kazana v Moskvo, je dejala, da je bilo med pristankom v Moskvi čutiti močne vibracije. "Ko smo pristajali, ni bilo jasno, ali zunaj tako močno piha – čeprav je bilo vreme v Moskvi lepo –, ali so se zgodile kakšne tehnične težave oziroma težave med letom," je dejala Lenara Kashafutdinova. "Zanašalo nas je sem in tja, letalo je premetavalo. Moški, ki je sedel poleg mene, je bil bled kot stena."

Sožalje ruskega vrha

Ruski predsednik Vladimir Putin je "sorodnikom žrtev izrazil svoje sožalje ob tej grozoviti nesreči". Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je potrdil, da so že organizirali vladno preiskovalno skupino, ki bo preiskala vzroke nesreče.

Premier Dmitrij Medvedjev je prav tako izrazil svoje sožalje ob tej "zastrašujoči tragediji".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.